Pataki András - A mű örök mementó
A Soproni Petőfi Színház ma este bemutatja a Fertőrákosi Barlangszínházban, a Valahol Európában musicalt Halasi Imre Jászai-díjas, érdemes művész rendezésében. A különleges helyszínről és produkcióról Pataki András igazgatót kérdeztük.
 
Pataki András a Pro Kultúra és Soproni Petőfi Színház igazgatója nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nemcsak Sopront a Hűség Városát lássák el sok-műfajú előadásokkal. A határ közelségére tekintettel a német nyelvterületről is mind több nézőt vonzanak a csodálatosan kialakított Fertőrákosi Barlangszínházba. A mostani Valahol Európában musical több szempontból is különlegesnek ígérkezik.

Pataki András
 
-Mi indokolta a darabválasztást?

-Egyrészt a Páneurópai Piknik 30. évfordulója egy, a demokráciával kapcsolatos összegzésre indítja az embert, hiszen a páneurópai piknik és a legújabbkori magyar demokrácia azonos élettartamú. A határok felnyílása, a német egyesítés, az emberek, a családok egymásra találása, ez mindenképpen egy olyan megrendítő emberi szempont, ami nem engedheti, hogy figyelmen kívül hagyjuk azt a tényezőt, amely az embermentéssel kapcsolatos gondolatokat tartja napirenden. Nagyon fontos, hogy ezt az attitűdöt tovább tudjuk hagyományozni utódainkra, hogy meglegyen az emberben az egészséges védekezési ösztön, még akkor is, hogy ha tegyük fel, az ember tartós békében él. Ilyen kérdés a második világháború alatti és az azt követő időszak is, hiszen a Valahol Európában című előadás – már a címe is jó egyébként -, a mi magyar demokráciánk és az európai identitás kérdésköre összecseng. A mű örök mementó. Mementó azért is, mert bármilyen történelmi viharok vannak is, az embernek embernek kell maradnia, és az embernek mentenie kell az értékeket. Itt a darabban az árván maradt gyermekek mentéséről van szó, de maga az előadás is üzenetében, rendszerében messze túlmutat magán a történeten. Sokkal többről van szó, arról a befogadó attitűdről, világlátásról és világnézetről, amely István király óta jellemzi - vagy kéne, hogy jellemezze - a Kárpát-medencei népek együttélését.

A második világháborús vérzivataros időszakot követően óriási munka volt megszervezni több ezer gyereknek az ellátását, az éhhaláltól, sőt mi több, a haláltáborba való elhurcolásától. Ebben hősies tevékenységet folytattak azok az emberek, akiket a mai napig méltó módon tudunk ünnepelni vagy legalább is, akikről méltó módon tudunk megemlékezni. Ilyen az a személy is, aki annak idején éppen Sopronban érettségizett és éppen most kapott egy emléktáblát az Evangélikus Líceum udvarán. Nem véletlen, hogy Sztehlo Gábor Izrael államától 1972-ben megkapta a Világ Igaza kitüntetést, hiszen 1600-1700 gyermeket mentett meg a biztos pusztulástól. A darab összecseng ezzel az eseménnyel.
Egyrészt ez az, ami miatt mi ezt a produkciót kiválasztottuk, másrészt a soproni vonatkozásai miatt és amiatt is, mert 110 éve született, de ez egy véletlen egybeesés. Ez is egy megfelelő alkalom arra, hogy az embermentésről, az egymásért való kiállásról, saját humán értékeink megtartásának fontosságáról gondolatot keltsünk, ébresszünk a társadalomban, a játszókban, a játszó gyerekekben. Bizonyára számukra ez egy hosszútávra rögzített cselekmény-élmény lehet. Abban hiszek, hogy az ő korosztályuk, a kortársaik nézőként fognak a nézőtéren ülni, hasonló módon tudnak az előadás után jövőbe mutató, szerintem perspektivikus gondolatokat megfogalmazni a saját életükre vonatkozóan.

Sztehlo Gábor
 
Ugyanabban a kőfejtőben, a Barlang-színházban a bemutató, ahol a falakon ott vannak még a háborús kivégzések nyomai. Ez is összecseng a gyermek-mentéssel. Hiszen itt 400 embert végeztek ki vagy lelte halálát különböző módokon.

A nyilas rémuralom visszavonulásában továbbra is tombolt. Ijesztő és nagyon érdekes képlet ebbe belegondolni. Itt ezt zárójelben jegyzem meg, hogy A bukás c. film, ami szerintem egy nagyon jó film volt, egy-két évtizede jött ki (2004-ben, szerk.) Ott az egyik legmegdöbbentőbb pillanat a filmben például az, hogy Hitler már régen eltüzelte magát, amikor még a halálbrigádok mennek parancs nélkül is. Ennek a tanulságnak itt gyakorlatilag megvan a falakon valóban a mementója, hiszen a szélsőséges, emberellenes tevékenységek kiszolgálói eszüket vesztve - ha egyáltalán valaha is volt nekik -, tomboltak. Ennek a nyilas időszaknak a nyomai valóban ott vannak a Barlangszínház bizonyos falfelületein golyónyomok formájában. Ilyen összecsengés a darab kapcsán kétség kívül az, hogy a darabban szereplő gyermekek szülei gyakorlatilag lehettek éppen itt is, ezen a sajnálatos történelmi helyszínen is személyesen jelen. Mint ahogy a Gaudiopolisz városában létrejövő gyermek köztársaságban is otthonra leltek aztán ezek a darabban szereplő, csavargónak induló, de aztán valójában nagyon szép életpályát befutó, értékes emberek.

Véletlen egybeesés, de hát most hagyott itt bennünket a magyar televízió egykori pápája, aki szintén ebben a gyermek-köztársaságban töltött három évet. Ez egy olyan köztársaság volt, amelynek volt miniszterelnöke is, Horváth Ádám volt a Kultuszminiszter 17 évesen. Sárközi Mátyással unokatestvérével együtt Molnár Ferenc leszármazott. Valamint, egy 1994-ben, Amerikában Nobel-díjassá vált tudós, Oláh György. Ők három évet töltöttek ott. Ez egy szomorú mementó és kell rá emlékezni.

Nevezhetjük ezt mementónak is, de nem szomorkodnunk kell elsősorban, hanem erőt meríteni az eseményekből és magunkévá tenni azt a küldetéstudatot, hogy ez soha többet nem történhet meg. Ez a történelmi tanulság új perspektívákat nyitó energiákat kell, hogy jelentsen.

 
Nyár van és a Barlangszínházban nemcsak ez a produkció van. Melyek a nyár egyéb látnivalói?

Az idei előadások száma meghaladja az ötvenet. 25-26 ezer körüli nézőszámot várunk. Gyakorlatilag a magyar nézőknek szánt előadások jegyének döntő többsége már teljesen elfogyott. A német nyelven játszott Víg özvegy előadásaink is a hozzájuk fűzött reményeket beváltották. Ez volt az első év ebben a nagy vállalkozásunkban és ez bázist jelent a jövőre nézve. Várható, hogy tízezer körüli osztrák vagy bajor nézőt is be tudunk hozni.
A Soproni Petőfi Színháznak van három ausztriai partnere, testvér-színházi kapcsolata. Az egyik a St Pölten-i Europa Balett, a másik a Bécsi Európa Klub, amely egy magyar közösség, a harmadik a Sepp Schreiner által jegyzett kulturális programokat szervező cég, amelynek a partnersége biztosítja számunkra azt, hogy tízezres nagyságrendben jönnek az idegen nyelvterületről a magyar “hungarikum operett”-et nézni vágyó vendégek. Ennek az értéke messze túlmutat önmagán, a tízezres látogatószám, ha jól érzi magát Magyarországon, ez egy nagy turisztikai projekt is. Azt gondolom, hogy 100%-os eredményt érünk el abban a tekintetben, hogy a turisztikai desztinációk, Sopronban, a Fertő-táj kulturális és turisztikai régióban jelentős eredményt hoz.

Gyakorlatilag, minden egyes néző 2-3 múzeumban, 1-2 vendéglátóipari egységben biztosan megfordul. A szállásokról nem beszélve. De a szállásokkal gond van, hiszen nem tudjuk gyakorlatilag ezt a létszámot elszállásolni, mert nincs megfelelő mennyiségű és minőségű szálláshely Sopronban.

Ezek közül az előadások közül lesz olyan, amely bekerül a kőszínház évados programjába?

Mind a két Petőfi Színház –beli előadás bejön. Tehát a Víg özvegy magyarul és felnőtt bérletbe is bekerül. A Valahol Európában című előadás felnőtteknek bérlet-szünetben lesz látható, illetve felsős és középiskolás bérletben szintén elérhető lesz a musical. Tehát az oktatási programokhoz egy az egyben illeszteni fogjuk.

[ Kadelka László ] 2019-07-26 00:59:00