Kádas Mária - Kurgáni napló
Meghívó, Kádas Mária - KURGÁNI NAPLÓ c. könyvének bemutatójára 2017. október 24., kedd 17.30 óra Örkény István Könyvesbolt (1137 Bp., Szent I. krt. 26.). A szerzővel és lányával, Rados Máriával Fazekas Erzsébet, újságíró beszélget. Közreműködik Dr. Csáki Ilona, moderátor Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője.
„Szép példa ez a könyv arra, hogy egy ember súlyos megpróbáltatásaiból hogyan kovácsolhat értéket. Ahogy Németh László is írta: értelmes ember még egy fészerben is képes szellemi műhely létrehozására. Kádas Mária példája szépen bizonyítja, hogy emberfeletti küzdelmét hogyan segítette a naplóírás, és az írástudók felelőssége. Ez is olyan tanulság, amelyet e könyv – közvetve – tudatosíthat.” (Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus).

 
Kádas Mária 1945. szeptember 7-én született Tolcsván sokgyermekes parasztcsaládban. A gimnáziumi tanulmányait Sárospatakon, a tanárképző főiskola magyar-történelem szakát Nyíregyházán végezte, később az ELTE-n magyarból középiskolai tanári oklevelet szerezett. Cigándon tanított, akkor ismerte meg Váci Mihályt. 1975-től él Budapesten, ahol egy rózsadombi nevelőotthonban volt nevelőtanár, majd Óbudán az Aquincum Általános Iskolában tanított. Innen ment nyugdíjba.
1977-ben házasságot kötött Rados Péter András újságíróval, akitől egy kislánya született, és akinek az 1982-től 1990-ig tartó gyógykezeltetéséről szól a Kurgáni napló. A szibériai évek és élmények nagymértékben meghatározták további életét.

A bemutató után a szerző dedikálja a könyvét.

2017-10-21 14:50:00