Fotóakadémia Szalay Zoltánnal
Szeretettel várják Önöket a FOTÓAKADÉMIA SZALAY ZOLTÁNNAL sorozat hatodik programjára. Vendég: Horváth M. Judit szabadúszó fotográfus 2016. március 3., csütörtök 17.30 óra Cultiris Galéria Örkény István Könyvesbolt (1137 Budapest, Szent István krt. 26.).
Fotóriporterek. Kortársak. Egyéniségek, akiktől tanulni lehet és érdemes. Ők a vendégei, a beszélgetőtársai Szalay Zoltán Táncsics-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotóriporternek minden hónap első csütörtökén a Cultiris Galériában.

 
Témák, amelyekről szó lesz: Pályakezdés – a MESE és a Valóság összefonódása – Képszerkesztő-fotóriporterként, majd főszerkesztőként az Amaro Drom roma lapnál MÁS VILÁG című fotóalbum és kiállítás – Kópia Fotógaléria Csalóka látszat könyv és kiállítás – Privát képek és Néma párbeszéd kiállítások Témaválasztás és annak megvalósítása – Dialógus a képek és a befogadó között és még sok minden más…

 
„Ha nem lennének Mesék, fantáziánk, képzelőerőnk nem tudna kibontakozni. Mese nélkül saját világunkba lennénk bezárva, a Mese tulajdonképpen kulcs egy mélyebb megértéshez.”

HORVÁTH M. JUDIT

Egy nyugat-dunántúli kisvárosban, egy asszimilálódott, cigány családban született 1952-ben Sárváron. Gyermekápolónőként dolgozott, majd férje, Stalter György mellett annak munkájába is beleszeretett. 1985-ben kezdett hivatásszerűen fényképezni, kezdetben szabadúszóként különböző lapoknál. Sokáig nem vállalta a származását, hogy aztán 1990 – 1995 között, mégis az Amaro Drom roma lapnál legyen képszerkesztő-fotóriporter, majd 3 évig a lap főszerkesztője. 1994-ben Sajtófotó – Esszé-díjat kap.

 
Férjével, Stalter György fotográfussal végigfotózták Magyarország cigánytelepeit és a pesti gettósodó kerületeket. Közös munkájuk eredményét, a Világ 1998 című könyv anyagát Budapesten, a Vigadó Galériában 2000-ben mutatták be, majd számos európai országban és az Amerikai Egyesült Államokban, New Yorkban is.
2002-ben létrehozzák a Fotógalériát, ahol csoportos és egyéni kiállításokat rendeznek.
Judit ezután évekig a Csalóka látszat/Simulacrum anyagán dolgozott: apró tárgyakat fényképezett makroobjektívvel, a születés, a halál, az elmúlás gondolata foglalkoztatta, ezt fényképezte meg. A közel 50 db nagyméretű képből álló azonos című kiállítása a Mai Manó Galériában volt látható, majd NKA-támogatással a képanyag könyvben is megjelent.
2011-ben kiderült, hogy rákos beteg.
Már korábban fényképezni kezdte saját testét, a betegség és a kezelések ideje alatt folytatta a munkát, dokumentálta megpróbáltatásait, a felépülését. 2012-ben Privát képek címmel, a Mai Manó Házban, slide-show formájában mutatta be ezt az anyagát.
2015-ben édesanyja utolsó évét az öregek otthonában egészen a haláláig kísérte végig. Privát képek 1-2 címmel állította ki a korábbi saját betegségét bemutató képekkel együtt.
Ez a két anyag a témaválasztás ellenére nem a betegség, öregség, halál szörnyűségeiről szól, hanem az Életről.

 
Egyéni kiállításai

2000 – 2007 Más Világ - Mediawave, Győr, Vigadó Galéria, Budap Litvánia, Bécs, Helsinki, Bielsko-Biala Lengyelország
2009 Csalóka látszat - Mai Manó Ház, Budapest
2012 Privát képek - Mai Manó Ház, Budapest
2014 Csalóka látszat - Nádasdy Vár, Sárvár
2015 Néma párbeszéd - Artphoto Galéria, Budapest
2015 Privát képek 1-2 - Random Galéria, Budapest

 
Csoportos kiállítások

1993 „A világ létra…”, Magyar Sajtófotó Kiállítás Néprajzi Múzeum, Nép Múzeum, Sarah Mortland Galéria és a magyar konzulátus New York, USA
2001 Regards Hongrois - Párizs, Franciaország
2006 Válogatott Képek - Budapest Galéria
2006 Kutyavilág - Mai Manó Galéria, Budapest
2007 Más Világ - San Sperate, Szardínia
2008 Most megmutatjuk! - Collegium Hungaricum, Bécs
2008 Die vergessenen Europaer - Városi Múzeum, Köln
2012 Faust II. - fikció és realitás a kortárs fotográfiában
2013 Analóg kiállítás és könyvbemutató: 21 magyar fotográfus a 20. századból Kogart Galéria, Budapest

Tagja a Magyar Újságírók Szövetségének és a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Szabadfoglalkozású fotográfus.

2016-02-27 07:49:00