Jávorszky Béla Szilárd, Sebők János - A rock története 3.
A nyolcvanas évek
M e g h í v ó, Jávorszky Béla Szilárd, Sebők János A rock története 3. – A nyolcvanas évek című kötet sajtóbemutatójára 2015. december 4-én, 10.30 A38 hajó étterme (Budapest, Petőfi híd, budai hídfő). Vendégek: Bozóki András (volt kulturális miniszter, az első kötetet ő mutatta be), Nagy Feró (énekes, zenész) Dömötör Endre, a recorder.hu főszerkesztője, a kiadvány szakmai lektora.
A társszerző, a 2013-ban elhunyt Sebők János lányai szintén jelen lesznek a sajtótájékoztatón.

Mind zenében, mind divatban, mind filmben újra hódítanak a nyolcvanas évek, s ez remek apropó ahhoz, hogy végre megszülessen a nyolcvanas évek pop- és rockkultúrájának történetét átfogóan feldolgozó első könyv, ami egyben a neves szerzőpáros tíz évvel ezelőtt elindított nagyszabású kultúrtörténeti sorozatának harmadik darabja.

 
Az újhullám és a posztpunk, az újromantikusok és a hardcore, az újtradicionalisták és a metál, a szintipop és a hiphop évtizede ez. Olyan előadók uralták, mint Michael Jackson, Madonna, Prince, Boy George, Sade vagy Whitney Houston, és olyan trendformáló zenekarok, mint a Depeche Mode, a Police, a Cure, a Duran Duran, az Iron Maiden, a Metallica, a Talking Heads, a Dire Straits vagy a Red Hot Chili Peppers. Ekkor indult világ körüli hódító útjára az MTV, a walkman és a CD, ekkor rendezték a rockvilág legnagyobb jótékonysági rendezvényét, a Live Aidet, s ebben az időszakban jelentek meg nagy számban a színpadokon az androgün sztárok.

A 480 oldalas, fotóval gazdagon illusztrált kötet egyszerre kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos „sztori”, melyet nem csak a közművelődésben, az oktatásban és a médiában dolgozók használhatnának alapvető forrásként, hanem a műfaj iránt érdeklődők is.

2015-12-02 16:40:00