Magyar Festészet Napja 2015
A Magyar Festészet Napja programját 15 évvel ezelőtt Bráda Tibor festőművész és művész barátainak köre indította el. Most a FÉNY jegyében szervezett, az élő magyar festészetet bemutató rendezvénysorozat koordinálását, rendezését is Szurcsik József vette át és a rendezvénysorozatot is ő nyitotta meg október 2-án a Bálnában. A nyitó kiállításon a legfiatalabb és a középgeneráció mutatkozott be.
A Magyar Festészet Napja egyik legkedveltebb és legkeresettebb kiállítása az elmúlt években a MINI képek tárlata volt. Ebben az évben 100 művész 100 mini képpel vesz részt a Vizivárosi Pincegalériában 2015. október 13-án megnyíló tárlaton. A MINI képek kiállítást 14 éve Zöld Anikó festőművész szervezi váltakozó helyszíneken és most Olescher Tamással, a Vizivárosi Pincegaléria vezetőjének segítségével sikerült a profilnak megfelelő új kiállítóhelyet is megtalálni.

 
 
 
A kiállítást Feledy Balázs művészeti író nyitja meg, ő írta a meghívó bevezetőjét is. A 20x20 cm-es mini képek valódi csemegének számítanak. Évek óta ez a kiállítás vonzza a legnagyobb látogatottságot. A vásznak miniatürizált változatai a résztvevő festők ouvre-jének lenyomatai függetlenül az életkortól, az elismertségtől, az ismertségtől. A generációk színessége, a stílus változatossága és a művészi felfogás ereje egyaránt jellemzője a kiállításnak, amelyen a művészi minőség a meghatározó. Zöld Anikó büszke arra, hogy „a meghívásos kiállításon a már díjazott mesterek és a fiatal művészek egyaránt részt vesznek.

Ez a kiállítás is a 2015-ös „Fény éve” jegyében született: „A színek a fény tettei és szenvedései” (Goethe).

A kiállítás a Vizivárosi Galériában (Budapest, II. kerület Kapás u.55.) október 30-ig látogatható.

(Angyal Mária)

2015-10-12 06:33:00