25. MEDIAWAVE
Monostori Erőd, Komárom
Nemzetközi Film és Zenei Együttlét 2015. április 28 - május 2. Monostori Erőd, Komárom. A fesztivál 1994 óta használt neve "FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA - ANOTHER CONNECTION" szakmai és nemzetközi körökben jól cseng, azonban Magyarországon az alapítvány nevéről elsősorban MEDIAWAVE Fesztiválként közismert, bár e név egészen más tartalmat sugároz nemzetközi szinten.
 
 
HAGYOMÁNY ÉS MODERNSÉG TISZTELETE

Sokan – a kezdetekkor és ma is – túl népiesnek, míg mások túl urbánusnak tartották, tartják a fesztivált, amely az alapítvány legnagyobb hazai és nemzetközi nyilvánosságot kapott rendezvénye. A szervezők úgy gondolják, hogy épp ez a szemlélet, a hagyomány és a modern együttes tisztelete – ütköztetése vagy párhuzamba állítása – az, amely a fesztiválnak a mai napig is speciális, egyedi – nem „trendi” – hangulatot ad a magyar és nemzetközi művészetközvetítő közegben.

 
 
 
A fesztivál elnevezése az első évben VIII. NEMZETKÖZI FILM ÉS VIDEÓ MŰVÉSZETI FESZTIVÁL volt. Ekkor a szervezők a Győri Amatőrfilm Stúdió 2-3 évente megrendezett DÍJNYERTES AMATŐRFILMEK NEMZETKÖZI FESZTIVÁLJA jogutódának tekintették magukat. Tették ezt annak ellenére, hogy a korábbi szervező gárda nem vállalta a folytatást a rendszerváltást közvetlenül megelőző zavaros és „támogatás-bizonytalan” helyzetben. A továbbvitelt felvállaló új generáció művészeti szellemiségváltással indította új útjára a rendezvényt.

 
 
 
Az első sikeres fesztivált követte a NEMZETKÖZI VIZUÁLIS MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY létrehozása a hatékonyabb szervezési háttér érdekében. Ehhez rövid és nemzetközileg is érthető nevet keresett a szervező közösség. Burkus Zoltán újságíró ötlete alapján MEDIAWAVE lett a rövid név, NEMZETKÖZI VIZUÁLIS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL alcímmel. A névválasztás a későbbiekben egyre problémásabb lett a nemzetközi szinten is egyre inkább ismertté váló rendezvény számára, mert a világban a MEDIA-val kezdődő elnevezésű fesztiválok a videó és média kísérleti alkotások terepei, míg a fesztivál évről-évre egyről határozottabban a hagyományos film preferálása felé tolódott. E probléma feloldására Bicskei Zoltán vajdasági rajzoló ötlete alapján 1994 óta a „FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA” elnevezést használja a fesztivál. Ezt a nevet nem sikerült angolra fordítani, ezért a szervezők az mást jelentő, ám a fesztivál szellemiségére utaló angol elnevezéssel egészítették ki: „ANOTHER CONNECTION”. Ezután a MEDIAWAVE elnevezést a szervezők az Alapítvány összes tevékenységének összefoglalásaként próbálják használni.

 
 
 
2002 óta a szervezők a „Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál” alnévre váltottak, amely jobban körülírja a rendezvény egyre karakteresebbé váló szakmai jellegét. 2007-től a két erős „láb”, a film és a zene mellé bejött az „ifjúsági műhelyek” kifejezés, ami azt jelzi, hogy a rendezvény az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektetett az új generációk alkotó bevonására.

 
 
 
PROGRAM Bárhogy is nevezzük a fesztivált, az idei program is gazdag választékot kínált nemcsak a film és zene területéről, hanem egyéb művészeti és tudományos, közösségi, gyermek-programok, művészeti műhelyek, gasztro-tábor, csere-bere vonatkozásában is. FILMEK óriási választékban: Játékfilmek, műfajok határán, táncfilmek, kisjátékfilmek, magyar dokumentumfilmek, magyar animációs filmek, zenei filmek, magyar kisjátékfilmek, SZÍNHÁZ & PERFORMANCE: TranzDanz / Deja Vu - Nonstop Színházi Szolgáltatás - Artus / 1+1=1 Performance - A négy személyes akció - batarita /áramlás - Élő Forrás / Üzenet haza - Vaskakas / Ilók és Mihók - Csallóköz Táncegyüttes - Fala(k)t akció - Simorág Tánccirkusz / Faltánc - LőrincKati & Tolnai Imre - Jeriko falai - Katlanasztal / Faluturisták & Kapa - Kísérlet / 21es triszóma csoport - Ábrahám Judit & Mátki Tánccsoport - FAQ Színházi Társulat - Boka Gábor / Circo Brigetio - Ki szeretne falba állni? KIÁLLÍTÁSOK: A MEDIAWAVE VIRTUÁLIS 25 ÉVE - MEDIAWAVE HANGULATOK - KOVÁTS FOTÓDINASZTIA: A NAGY HÁBORÚ és ATYÁNKFIAI, SZÉKELYEK... - TÁJVISELET-Bányász Emerencia fotókiállítása - KÍNÁBAN ÉLŐ MAGYAR FOTOGRÁFUSOK: Balogh Attila "Guczó" és Nicky Almásy - BARCSIK GÉZA: ARANYKÖR - KÉK-FOTÓK: Daniss-Bodó Eszter fotói - ESKÜVŐ 1986-Ujj Zsuzsi kiállítása - BOLYGÓK NÉMETORSZÁGBÓL - FALAK-dr.Pellek Sándor akciója - FALAK Építészhallgatói ötletpályázat - MÉHKASAULA A MEDIAWAVEN - RE-DESGN-Gondold újra! - MŰHELY 25 ÉVE kiállít KONFERENCIÁK, MŰHELYMUNKÁK: Kémek, Ügynökök, besúgók Magyarországon 2.rész: Az első világháborútól a rendszerváltásig tudományos konferencia MEDIAWAVE Film Forum 6.0 - "Így jöttek - így jönnek", Kárpát-medencei társadalomfejlesztés műhelymunka IFJÚSÁGI MŰVÉSZETI MŰHELYEK: PASSPORT CONTROL 33, film - fotó -, gyimesi csángó népi - fényfestő -, akusztikus zenei - roma & magyar - stb...

Forrás: MEDIAWAVE

[ Eifert János ] 2015-05-04 06:28:00