Fülei Balázs zongoraművész koncertjei
2015. január 23-án, 34-én és 28-án
A Junior Prima-díjas zongoraművész január 23-án és 24-én Bartók Béla rendkívüli virtuozitást követelő II. zongoraversenyét is játssza az MR Szimfonikusok koncertjén. Január 28-án pedig a zene és a tánc összefonódását érzékelteti a szólóestjén, a Zeneakadémia Nagytermében.
Rendkívül ritka a zenei életben az, ami a fiatal zongoraművész, Fülei Balázs előtt áll: januárban három jelentős koncerten is hallható Budapesten, kétszer a Zeneakadémia Nagytermében, egyszer a Magyar Rádió Zenebeszéd című sorozatában. A Junior Prima-díjas zongoraművész január 23-án és 24-én Bartók Béla rendkívüli virtuozitást követelő II. zongoraversenyét is játssza az MR Szimfonikusok koncertjén. Január 28-án pedig a zene és a tánc összefonódását érzékelteti a szólóestjén, a Zeneakadémia Nagytermében.

A három koncert:

január 23-án, 19.30-kor a Zeneakadémia Nagytermében hangverseny az MR Szimfonikusokkal, vezényel Vajda Gergely, a műsor:
Brahms: Tragikus nyitány, op. 81
Bartók: II. zongoraverseny
Sári József: Jakob’s Ringen mit der Finsternis – vonószenekarra (ősbemutató)
Strauss: Halál és megdicsőülés, op. 24

január 24-én, 15.00-kor a Magyar Rádió 6-os stúdiójában, a Zenebeszéd sorozatban, az MR Szimfonikusokkal, Vajda Gergely vezényletével: Bartók: II. zongoraverseny

 
január 28-án 19.30-kor: szólóest a Zeneakadémia Nagytermében, csupa „tánczenével”, Kelet-Európától Dél-Amerikáig, MVM Koncertek, A Zongora című sorozat keretében:
Fülei Balázs szólóestjén barokk stilizált táncok, különböző nemzetiségek táncszvitté szublimált népzenéje, norvég paraszttáncok és XX. századi köntösbe bújtatott argentin táncok szerepelnek. A Zeneakadémia kamarazene-tanárának hangversenye a „népek táncai” címet is viselhetné, de éppígy illene hozzá a „lélek táncai” címke is, hiszen az elhangzó zenék nem talp alá, hanem elmélyült hallgatásra valók. Bach d-moll angol szvitje monumentális összefoglalása mindannak, ami a barokk stilizált táncok univerzumában lehetséges; Bartók Táncszvitje – melynek zenekari eredetijét Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára írta – a különféle nemzetiségek parasztzenéjének egymás mellé helyezésével a népek testvérré válásának ideáját fogalmazza meg a zene nyelvén; Grieg saját nemzetének népi örökségét emeli be a művészi koncertzene világába, a 20. század legjelentősebb argentin zeneszerzője, Alberto Ginastera pedig két etűdnek is beillő gyors táncot és egy elégikus lassút helyez egymás mellé, hogy a három táncból egy vérbeli 20. századi szonáta ciklusa kerekedjen ki.

Rendező: Jakobi Koncert Kft.

Fülei Balázs zongoraművész 1984-ben született Kecskeméten. Zongorázni 8 éves korában kezdett, első tanára Katonáné Szabó Judit volt. Széleskörű zenei érdeklődése és előadóművészi kvalitásai már gyermekkorában megmutatkoztak, első szólóestjét 12 évesen adta. Tanulmányait Budapesten, a Bartók Béla Konzervatóriumban folytatta, Eckhardt Gábor és Réti Balázs irányításával. Zongoraművészi diplomáját 2008-ban kitüntetéssel szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (Zeneakadémia), ahol Nádor György, Réti Balázs és Gulyás Márta osztályában fejlesztette tudását. Egyetemi évei alatt háromszor kapta meg a Köztársasági ösztöndíjat. 2009-10-ben a Tel Avivi Zeneakadémián tanult Prof. Emanuel Krasovsky osztályában. 2012 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

Hazai és nemzetközi karrierjének fontos állomásai a budapesti Zeneakadémia Nagyterme, a Művészetek Palotája, a bécsi Konzerthaus, az amsterdami Concertgebouw, valamint a Carnegie Hall New Yorkban, ahol 2008-ban debütált szólóestjével, 2011-ben pedig nagysikerű szólóestet adott a tokiói Kioi Hallban. Rangos fesztiválok meghívott művésze volt, mint például a La Gesse Festival, Festival Radio France Montpellier, Miami Piano Festival, Schwetzinger Festspiele, Ferruccio Busoni Festival, Festival de Bellerive. Hangversenyprogramjai széles repertoárt ölelnek fel, szólóestjein mindig különleges kapcsolódások hálózzák be koncertműsort. Számos hazai zeneszerzővel áll közvetlen munkakapcsolatban, ősbemutatók és rádiófelvételek fűzödnek nevéhez. Mesterkurzusok és egyéni meghallhatások keretében Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Kurtág György, Rohmann Imre, Csalog Gábor, Wagner Rita, prof. Amadeus Webersinke, Willem Brons, Florent Boffard, Jeremy Menuhin, Norma Fischer, Boris Berman, Arie Vardi és Detlef Kraus óráin vett részt.

Játékát több hazai és nemzetközi verseny díjazta: 2003-ban a konzervatóriumok X. Országos Zongoraversenye és a 10. Jubileumi Földes Andor Zongoravereseny I. helyezettje volt, 2005-ben A tarantói (Olaszország) 43. „Arcangelo Speranza” Nemzetközi Zongoraverseny győztese, majd további díjakat hozott el Milánóból, Cagliariból, Moszkvából. A The International Holland Music Sessions két ízben is a New Masters On Tour koncertkörút szólistájává választotta. 2006-ban Chopin és Liszt balladáival DVD felvételt készített Tokióban. Legutóbb a dél-olaszországi Paisiello Fesztiválon a szerző zongoraversenyeit adta elő fortepianón.

Meghívást kapott Magyarországon számos szimfonikus zenekartól (Nemzeti Filharmonikus Zenekar, MR Szimfonikus Zenekar, Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, MÁV Szimfonikus Zenekar, Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Danubia Szimfonikus Zenekar), a Szlovák Flilharmonikus Zenekartól, a Bombay Chamber Orchestrától, a Regensburgi Szimfonikus Zenekartól, valamint az I Pomeriggi Musicali együttestől Milánóban.

Fellépett Európa szinte valamennyi országában, az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Indiában, Izraelben és Ausztráliában. 2010-ben Junior Prima díjjal tüntették ki, 2011-ben Artisjus díjban, 2012-ben pedig a The Solti Foundation díjában részesült.

[ eser ] 2015-01-22 06:10:00