X. Louis Armstrong Jazzfesztivál
Bánk, 2014. június 27 - 29.
Az idén 10. alkalommal megrendezett Louis Armstrong Jazzfesztivál a Bánki-tó víziszínpadán és Louis Armstrong szobránál, a Tó Wellnes Hotel kertjében és más helyszíneken - Karacs Ferencnek és a Swing Jazz Kultúráért Alapítványnak köszönhetően - a hazai és nemzetközi jazzvilág krémjével találkozhattunk. A hétvége minden napját késő éjszakába nyúló örömzene - jam session - zárta.
 
Az idén 10. alkalommal megrendezett Louis Armstrong Jazzfesztivál különleges zenei programja miatt volt érdemes felkeresni a festői völgyben megbújó Nógrád megyei települést. A Bánki-tó víziszínpadán és Louis Armstrong szobránál, a Tó Wellnes Hotel kertjében és más „játszóhelyeken” – Karacs Ferencnek és a Swing Jazz Kultúráért Alapítványnak köszönhetően - a hazai és nemzetközi jazzvilág krémjével találkozhattunk. A gondosan megtervezett előadásokat meglepetéskoncertek „színezték”, és a hétvége minden napját késő éjszakába nyúló örömzene - jam session - zárta.

Joe Murányi (1928-2012), a Louis Armstrong Jazzfesztivál örökös meghívott vendége, házigazdája.
 
Joe Murányi (1928-2012), szobra Győrfi Lajos szobrászművész alkotása
 
A fesztivált kiötlő néhai Joe Murányi (1928-2012) emlékére szobrot avattak, Győrfi Lajos szobrászművész alkotását. Bizonyára sokan tudják, hogy „Joe bácsi” magyar származású amerikai jazz-klarinétos, zeneszerző és kritikus, Louis Armstrong utolsó, s egyetlen fehér klarinétosa volt. Kortársa volt a jazztörténet nagy klasszikusainak és nemcsak hallgatta őket, hanem személyesen is ismerte a legtöbbjüket és játszott is szinte mindenkivel, aki a műfaj klasszikusai közül számított.

A Csík Gusztáv Trió vendégei - Alvin Queen dob
 
Reggie (Reginald Volney) Johnson generációjának egyik legkiválóbb bőgőse
 
Tizenhét évet játszott Roy Eldridge bandájában. "Eldridge és big bandje hosszú időn át, stabilan tartotta a második helyet Armstrong mögött. Rengeteget tanultam mellette, kitűnő iskola volt ez az Armstronggal töltött évekhez." Aztán 1967-ben az akkor már világhírű Louis Armstrong - akit Joe bácsi egyszerűen csak „Lajosként” emlegetett - klarinétost keresett zenekarába, és választása Joe-ra, a magyar származású, harmincas évei végén járó zenészre esett: ő lett Armstrong bandájának egyetlen és utolsó fehér klarinétosa, egészen Armstrong 1971-es haláláig.

Swing táncosok a Bánki-tó vízi színpadánál
 
Rieger Attila, a Strings on Top zenekar tagja énekel és gitározik
 
A kilencvenes évektől gyakran járt Magyarországon, játszott szinte az összes magyar tradicionális dzsessz-zenekarral. A többi között televíziós szereplések, CD-k és a bánki Louis Armstrong Jazzfesztivál őrzi magyarországi tevékenységének nyomait. Utóbbi rendezvénynek házigazdája is volt, s ő avatta fel a Tó Hotel kertjében felállított Louis Armstrong-szobrot, amely az egyetlen Armstrong-emlék hazánkban.

Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra
 
 
Scott Robinson és Rókusfaly Pál, mint a fesztivál házigazdái, valamint Kukucska Csilla igencsak változatos műsort konferálhatott:
Joe Murányi (1928-2012) szobrának avatása a Bánki-tó víziszínpadánál; Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra (big band zenekar); Antti Sarpilla Swing Band - Marian Petrescu (SWE), Mihai Petrescu (FI), Keith Hall (GB), Antti Sarpila (FI); A 70 éves Gustav Brom Czech Radio Big Band (CZ).

Vince Bartels’ American All-Stars (USA)
 
Allan Vache klarinét, Dan Barrett harsona, Russ Phillips harsona
 
Jam Session és meglepetéskoncertek a Louis Armstrong szobornál a Tó Wellness Hotel kertjében; Pátkai Rozina Quintet; Vince Bartels' American All-Stars - Alan Vaché (USA), Dan Barrett (USA), Russ Phillips (USA), Jennifer Leitham (USA), Jason Wanner (USA), Vince Bartels (USA); Csík Gusztáv Trió - Csík Gusztáv (H), Alvin Queen (USA), Reggie Johnson (USA), vendégművészek: Joan Faulkner (USA), Scott Robinson (USA).

Gospel koncert a balassagyarmati Szentháromság Plébánia Templomban
 
 
Gospel koncert a balassagyarmati Szentháromság Plébánia Templomban: Sing'n Swing'n Sista's - Joan Faulkner (USA), Harriet Lewis (USA), Joanne Bell (USA), valamint Reggie Johnson (USA) és Csík Gusztáv (H).

[ Eifert János ] 2014-07-11 12:51:43