Bogyay Katalin - Elnökségem története
Bogyay Katalint 2011-ben két évre választotta az UNESCO 193 tagországa egyhangúlag elnökké. Munkájáról angol nyelven írt könyvet, Elnökségem története - A kulturális diplomácia művészete az UNESCO-ban címmel, amelyet június 10-én 15 órakor a Szépművészeti Múzeumban mutatnak be. A műről Lator László Kossuth-díjas író beszél, jelen lesz a kötet fordítója, Bánki Veronika és fellép a Budapest Bár.
„Világunkat a kultúrák sokrétegű varázsdobozának látom,

amely tele van még fel nem fedezett kincsekkel.”

Bogyay Katalin

 
„Apám, aki körzeti orvos volt, azt tanította: „Ha valakinek szüksége van rád, menned kell, akár éjjel, akár nappal, azonnal. Olyan nincs, hogy munkaidő.” Ebben a faluban különféle nemzetiségű és etnikumú emberek éltek együtt. Apám sohasem törődött bőrszínűkkel, nyelvükkel, ruházatukkal vagy szokásaikkal, mindig oda ment, ahol szükség volt rá. Az ő példája formálta a felelősségérzetemet.”
- így emlékezett vissza 2011-es megválasztásának alkalmából tartott beiktatási beszédében Bogyay Katalin, az UNESCO Közgyűlés 36. ülésszakának elnöke a szervezet párizsi székházában. A magyar diplomata, akit két évre választott 193 tagország egyhangúlag elnökké (2011-2013), munkájáról eredetileg angol nyelven írt könyvet, amelyet elnöksége végén mutattak be Párizsban. Most a Könyvhét alkalmából Budapestre érkezik, hogy részt vegyen a Holnap Kiadó gondozásában megjelent magyar nyelvű könyvének bemutatóján, amely a nemzetközi és magyar diplomácia páratlan időszakát foglalja össze.

 
Ritkaság, hogy ilyen magas szintű nemzetközi szerepet kap magyar diplomata és ezáltal Magyarország az ENSZ-ben. Bogyay Katalin, aki 2009 óta Magyarország UNESCO nagykövete, elnöki kinevezését a médiában, a kulturális diplomáciában elért nemzetközi szakmai eredményeinek és az elnökválasztást megelőző periódus intenzív, kezdeményező UNESCO nagyköveti munkájának köszönhette. A könyv vezérgondolata a valódi dialógus, a béke kultúrájának hangsúlyozása. A betűk mögül az is kiderül, miként lehetett a nemzetközi diplomácia porondján 195 tagországot képviselve mindvégig a magyar szellem, kultúra, tudomány és sport világban betöltött megtermékenyítő szerepét, eredményeit hangsúlyosan láthatóvá tenni.

Butrosz Butrosz-Gáli, az ENSZ volt főtitkára és felesége - Bogyay Katalin
 
Az elnöki beszédekből, esszékből és naplóból álló kötetből kiderül, hogy a különösen sikeres elnöki terminus egy összetett politikai környezetben zajlott. Az UNESCO vezetésének és a tagállamoknak konfliktusokkal, politikai és pénzügyi nehézségekkel kellett megküzdeniük, hogy az UNESCO munkájának középpontjában az a nemzetközi együttműködéseken alapuló munka maradjon, amelyért a szervezet létrejött a 2. világháború után. A kötet 38, ennek a missziónak szentelt beszédet, esszét és előadást közöl, amelyek 20 városban hangzottak el Alexandriától Bangkokig, Abu Dhabitól New Yorkig, Dakartól Berlinig, és az elnöki napló 100 eseményét dokumentálja fotókkal színesítve.

Csángó gyerekekkel
 
A könyv első fejezete a kulturális sokszínűség és az anyanyelv védelmére valamint a kultúrák és vallások közötti párbeszéd fontosságára koncentrál. A szövegek gyakorta idézik Gandhi, Martin Luther King, vagy Ching Kung kínai buddhista szerzetes gondolatait az oktatás fontosságának hangsúlyozásakor. Vagy az afrikai UBUNTU-filozófia példaértékű gondolatát, az emberi közösséghez való tartozás és felelősségtudat vállalásának vonatkozásában. A nagykövet írásainak perspektívája az UNESCO szervezetéhez illően globális, de gyakran merít magyar gyökereiből, így a világ színe előtt jelennek meg a magyar kultúra univerzális kincsei: Liszt, Bartók, Kodály, Solti, Pilinszky, József Attila, Márai Sándor.

Bogyay Katalin - Jeremy Irons - Lady Solti - Hedva Ser - Szabó István
 
Csakúgy, mint a vallási és kulturális pluralizmusban, Bogyay Katalin elkötelezetten hisz a nemek közötti egyenlőségben, a nők szerepének erősítésében a konfliktuskezelés és a békefolyamatok területén. Kitér arra is, hogy a forradalmak sikerét annak a fényében kell értékelni, hogy mennyire valósul meg a nők jogainak védelme, és bevonásuk a reformok kialakításába és a döntéshozatalba.

Afrikai hölgyekkel
 
Bogyay Katalin úgy látja, hogy ma a világban egyre fontosabb és elismertebb szerepet kap az úgynevezett puha erő diplomáciája, amely az emberek közötti hidakat építi hosszú távon az oktatási, kulturális és tudományos együttműködések formájában. Elnöksége alatt sokszor használta a zene, a költészet, a sport, a tudomány erejét a konfliktusok kezelésében, az egymással szemben álló felek egy asztalhoz ültetésében. Elnöksége alatt fogadták el a Jazz nemzetközi világnapját, a Rádió világnapját, a Kultúrák közeledésének ENSZ évtizedét, de a Magyarország számára oly jelentős indiai-magyar Amrita Sher-Gil-, Solti György- és Szentágothai János-, vagy Capa nemzetközi évet is. A két éves elnöki periódusban a magyar szellem, kultúra és művészet kiemelkedő alakjai jelentek meg a világ színpadán. Vásáry Tamás, Vukán György, Keserü Ilona, a Budapest Bár, a Hagyományok Háza művészei, a Fölszállott a páva győztesei kaptak, többek között, meghívást a párizsi UNESCO Palotába.

Az elnöki székben
 
A kötet magyar nyelvű gondozását a Holnap Kiadó vállalta. Milkovich Eszter, a Holnap Kiadó vezetője így nyilatkozott: “Nagyon különlegesnek találom Bogyay Katalin történetét, akinek Párizsig vezető útja és az UNESCO nemzeteinek képviselőire gyakorolt hatása azt bizonyítja, hogy éveken keresztül tartó kemény munkával és hittel van esélyünk arra, hogy megvalósítsuk elképzeléseinket.”

 
Bogyay Katalin az Ünnepi Könyvhéten, a Vörösmarty téren dedikálja könyvét a Holnap Kiadó standjánál (122-es stand) 2014. június 14-én szombaton és 15-én vasárnap 15.00 órakor.

2014-06-09 00:00:00