Pannonhalmi Zsuzsa - Horizont
Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi díjas keramikus HORIZONT című kiállítása, 2014. április 12 – május 4. Helyszín: Ferenczy Múzeum – Gorka Kerámia Kiállítása Szabadiskola és Kutatási Központ (2621 Verőce, Szamos u. 22.) A kiállítást megnyitotta: Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton, egyetemi docens, múzeumigazgató, megtekinthető: 2014. május 4-ig, hétfő kivételével naponta 9-17 óráig.
Pannonhalmi Zsuzsa (1949-)

Szakmai tanulmányait Mattioni Eszter, Kiss Roóz Ilona és Laborcz Ferenc irányítása alatt kezdte meg. A Magyar Iparművészeti Főiskolát végezte el 1974-ben, kerámia szak, mestere: Csekovszky Árpád.
A diploma után az Iparművészeti Vállalat Kerámiaüzemének tervezője lett. Kis szériás prototípusokat tervezett. Alkalma volt porcelán, félporcelán alapanyagra különböző agyagmázakat, új máz és alapanyag kísérleteket végezni és azt gyakorlatban alkalmazni. Tervei között készletek, tárgy-együttesek, növénytartók, építészeti burkolattervek szerepeltek. A feladatai közé tartozott a Török Pál utcai Művészeti Szakközépiskola esti tagozatán a kerámia szakos diákok tanítása.

Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi díjas keramikus (Eifert János felvétele)
 
1979-től péceli műtermében önállóan dolgozik. Két terület fontos számára: az építészethez kapcsolódó plasztikai munkák, önálló teret meghatározó szobrok, építmények, és a finom, nagyon könnyed porcelánok-ezek plasztikák, használati tárgyak stb. A kerámiaművészeti alkotótelepek munkájában rendszeresen részt vesz, így Siklóson a Kerámia a kertben című programban vett részt, Kecskeméten a Nemzetközi Kerámia Stúdióban legalább 10 alkalommal dolgozott ösztöndíjasként. 1996-ban Hódmezővásárhelyen neki jutott az a feladat, hogy a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot létrehozza. Hódmezővásárhelyen - ahol Közép-Európa legnagyobb kerámiaközpontja van - kiváló technológiai háttérrel 10 éve működik a szimpózium (150 művész, 8 országból). A vásárhelyi tapasztalat számára, mint művész számára nagyon jelentős, hiszen a programokban az aktív részvétel sok új információt, tudást jelent. Ez a technikai, régészeti, néprajzi, restaurátori, történelmi, művészettörténeti… tudás beépül a művészeti munkájába, jelentősen gazdagítja azt. A 2005-ben a szimpózium megtartása mellett a 12 hónapon keresztül működő Hódmezővásárhelyi Kerámia Művésztelep, és a Művészeti és Oktatási Központ indult el.

Pannonhalmi Zsuzsa: Trancendens etűd I.
 
Pannonhalmi Zsuzsa: Falikép
 
Pannonhalmi Zsuzsa: Pannonhalmi Zsuzsa: "Kell még egy angyal" I. Porcelán, sziliciumkarbid, üveg
 
Pannonhalmi Zsuzsa: Fénytestek kísérleti transzparens porcelán 1400º C
 
Pannonhalmi Zsuzsa: Fénytestek (részlet)
 
Pannonhalmi Zsuzsa: Gesztusok
 
Pannonhalmi Zsuzsa: Kristály
 
Gorka Ház
 
[ (-eifert-) ] 2014-04-14 06:31:00