Szále László - Pokolhegy
Szále László Pokolhegy című könyvének bemutatójára, 2014. március 19.,szerda 17.30 Örkény István Könyvesbolt (1137 Budapest, Szent István krt.26.) A könyvet Megyesi Gusztáv publicista, az Élet és Irodalom munkatársa mutatja be, moderátor Kőrössi P. József.
 
Pokolhegy Ráckeve egyik „külvárosa”, főleg szegények – cigányok és nem cigányok – lakják. Ahogy a szerző írja: „Számomra tenger-gazdagságú csepp”. Ez a könyv nem helytörténet, nem is szociográfia, sokkal inkább riport, amelynek nem az itt élő cigányság a főszereplője, hanem Pokolhegy. Hogyan éltek és élnek együtt szegények, gazdagok, cigányok, nem cigányok, mit gondolnak egymásról a szomszédok, hogyan vélekednek tanárok a diákokról, diákok az iskoláról, polgárok a hivatalról, a hivatal hogyan róluk.
Szale László – aki több mint negyven éve újságíróként ismert – kérdez, egymás mellé állít cigány és magyar sorsokat, ítéljen az olvasó. S ha nem tud ítélkezni, nem baj. Gondolkodjon.
Izgalmas, olykor szívszorítóan szép és igaz olvasmány, nem is elsősorban a tények miatt, hanem a szerző, valamint a könyvében sorsukat felsorakoztató emberek, férfiak, nők, gyermekek egymásra utaltsága és ennek megélése miatt.

2014-03-18 06:45:00