Inkey Alice - Színészlegendák képkeretben
Szeretettel várják Önöket, Inkey Alice Balázs Béla-díjas fotóművész SZÍNÉSZLEGENDÁK KÉPKERETBEN című kiállításának megnyitójára 2014. január 14., kedd 17 óra Örkény István Könyvesbolt, Cultiris Galéria (1137 Budapet, Szent István krt. 26.) A tárlatot megnyitja SZALAY ZOLTÁN fotóriporter.
INKEY ALICE

BALÁZS BÉLA-DÍJAS FOTÓMŰVÉSZ

Fotós-filmes családba születtem Budapesten, 1940-ben.
A fotós édesapám, Inkey Tibor volt.
Filmesből több is volt: nagybátyám, Szőts István filmrendező és nagynéném, Szellay Alice filmszínésznő.
Szinte természetes, hogy nekem fotóssá kellett lennem. Édesapám révén a Fényszövbe kerültem tanulónak, majd utána, az említettek támogatásával, a filmgyárba. Igazi filmes tanítómesteremnek Illés Györgyöt nevezném, de nagyon szerettem Sára Sándorral és Szécsényi Ferenccel is dolgozni.

Esztergályos Cecilia a Vőlegény c. filmben
 
A filmgyárban a munkaköröm alapján elsősorban jelenetfotózást kellett végeznem, de a nagy színésznőkkel és színészekkel kialakult szinte baráti kapcsolatomnak köszönhetően, beleszerettem a portréfotografálásba. Szerencsém volt abban is, hogy a sajtó részéről a színészportrékra nagy igény mutatkozott. (Film, Színház, Muzsika, Filmvilág, stb.) Több évtizedes filmgyári munkám során 54 játékfilm és 51 televíziós film standfotóit készítettem a színészportrékon kívül.

Bessenyei Ferenc az Ítélet c. filmben
 
Nyugdíjba menetelem után kedvem támadt az írásra.
Az első – Alsógödi Amarcord című – könyvemben a gyermekkor és egy kisváros hangulatát próbáltam visszaadni. Újabb, No de Alizka! – Kép-mesék a magyar film történetéből című kötetemben filmgyári életemre gondolok vissza. Egy érdekes világ érdekes embereiről szól a könyv. Számos fotó és történet segítségével próbálom megmutatni a filmkészítés nehézségeit és gyönyörű pillanatait.

Latinovits Zoltán Bagó kutyával az Öreg c. film forgatásán
 
Múlik az idő, változik a világ.
A fényképezésnél, filmezésnél a negatív-pozitív eljárást felváltotta az elektronikus technika. A lakásokban megjelentek a számítógépek. A miénkben is. Félek, soha nem fogom igazán megtanulni használatát, valószínűleg az elektronikus fotografálást sem.
Maradok a klasszikus, a napjainkban úgynevezett analóg technikánál. Ami engem érdekel, azt negatívra is meg tudom csinálni. Ezért unokáim fotózása mellett – a magam szórakoztatására – míves csendéleteken, hangulatos városképeken töröm a fejem, a festészeti stílusok felhasználásával. (Zuglói hangulatok.)
Jó volt a filmgyárban dolgozni. Örömmel gondolok arra a harmincöt évre.

Ez a tárlat a magyar film színészlegendáinak, rendezőinek, operatőreinek állít emléket.
Inkey Alice

Avar István és Törőcsik Mari a Tilos a szerelem c. filmben
 
A tárlat 2014. február 22-ig tekinthető meg.

A megnyitón 20 % kedvezménnyel vásárolható meg Inkey Alice legújabb, No de Alízka! - Képmesék a magyar film történetéből című legújabb könyve, amelyet a szerző szívesen dedikál is.

2014-01-13 13:10:00