Az elmúlt évszázad legnagyobb beruházása indult el a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban
Új sebészeti tömb épül 6,4 milliárd forintból a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház területén, Gyulán, a beruházás alapkövét október 31-én tették le. A bontási és előkészítési munkálatok befejeződtek, a TIOP-2.2.4-09/1-2010-0026 azonosítószámú projekt kivitelezési munkái novemberben kezdődnek meg.
A megyei kórházban hasonló nagyságrendű beruházás nem történt az elmúlt száz évben. Az új tömb hatszintes lesz, alapterülete meghaladja a 12 ezer négyzetmétert. Az új központi sebészeti tömb földszintjén a központi intenzív terápiás osztály 14 ággyal, a haemodinamikai laboratórium 10 fekvő beteg ággyal, valamint elkülönített sebészeti szakambulanciák kapnak helyet. Az első emeleten hat darab műtőből álló központi műtő- és ébredőegység működik majd. Az épület második, harmadik és negyedik emeletén hat orvos szakma kap helyet: az általános sebészet, a baleseti sebészet, az érsebészet, az idegsebészet, a fog- és szájsebészet és az urológia.

Dr. Reiter József - Dr. Kovács József
 
Az épület ötödik szinte a gépészeté. Szintén ebben a projektben valósul meg egy 8800 négyzetméter alapterületű sebészeti tömb felújítása, ahol majd a gyermekgyógyászati osztály kerül a Kora- és Újszülött Intenzív Centrummal együtt. A fejlesztésnek köszönhetően a pavilon rendszerű kórház hátrányai tovább csökkennek, hiszen az új tömb szervesen hozzáépül a jelenleg egyik legnagyobb betegforgalmat lebonyolító belgyógyászati-diagnosztikai-sebészeti épületegyütteshez.

 
- Az alapkőletétel napját többéves előkészítő munka előzte meg, majd 2011-május 16-án aláírták a 5,2 milliárd forintos támogatói szerződést, amely a mára megítélt többletforrással közelít a 6,4 milliárd forinthoz. 2013. június 14 kötöttük meg a 4,1 milliárd forintos kivitelezői szerződést és június 17-én elkezdődött az építkezés, azaz a bontás, a közműhálózat új nyomvonalú kiépítése – ismertette az ünnepségen az előzményeket dr. Kovács József főigazgató főorvos.

 
 
2013-11-05 12:53:00