V4 Fesztivál és Színházi Találkozó Vácon
Színházavatás Vácon
Megkezdődött Vácott a Visegrádi Négyek Fesztivál és Színházi Találkozó, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy bemutassák a visegrádi országok közös kulturális értékeit, hagyományait. A 3-7. között zajló rendezvényen Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, felavatta a fesztivál helyszínéül szolgáló Váci Dunakanyar Színházat is.
„Magyarország számára mindig is fontos szellemi üzenetet hordozott a V4 együttműködés, amelynek a kezdetektől meghatározó, és egyre hangsúlyosabb eleme a kultúra. A júniusban Krakkóban megrendezett, immáron 23. V4 kulturális miniszteri találkozó sikere és eredményessége is bizonyította, hogy a kultúra terén is kiváló kapcsolatot ápolunk visegrádi partnereinkkel. Fontos számunkra, hogy a meglévő kötelékek az ehhez hasonló, alulról jövő kezdeményezések segítségével is tovább erősödjenek” – mondta ünnepi beszédében Hammerstein Judit.

 
Az ötnapos, hagyományteremtőnek szánt fesztivál szellemiségében a július 1-jén kezdődött magyar V4-elnökség programjához illeszkedik. A debreceni Csokonai Színház, a Zsolnai Városi Színház, a lengyel Jan Kochanowski Popular Színház és a Csehországból érkező Tesin Színház egy-egy előadását a Váci Dunakanyar Színházban láthatja a közönség, a találkozó végén pedig a négy színház tagjainak részvételével zajló workshopon létrejövő közös produkciót is bemutatják.
A mintegy 9,3 millió forint összköltségvetésű fesztivált a kulturális kormányzat 8 millió forinttal támogatta.

A régi épület
 
A Váci Dunakanyar Színház épülete 1927 tavaszán épült. A tervrajzokat Váczy-Hübschl Kálmán, Vác városi főmérnöknek köszönhetjük. Ekkor a Váci Reménység Egyesület terve egy közösségi ház létrehozása volt. A beton alapok elkészítése után, vasárnap délelőtt megtartották az ünnepélyes Alapkő Letételt. Az alapkőbe helyezendő okmányt, a jelen levők aláírták, majd felhengerítve, 3-4 ezüstpengő kíséretében hengerbe tették, amelyet az alapba betéve, befalazták.
Az alapkő letételi ünnepség 1927. május 29-én, vasárnap volt, a székház avatása pedig 1928. január 6-án, Vízkereszt napján történt, majd ezzel megnyílt a Reménység Kultúr-mozgó.

A 30-as években a kultúrház élete sokat fejlődött, szinte zsúfolttá vált. Óvoda, főző- és szabás-varrás tanfolyam, tánciskola, klubélet, dalárda próbák, biliárd, ping-pong, sakk, dominó, kártyafoglalkozások. Olvasó- és könyvtárterem, rádiószoba működött az épületben. A műkedvelő színjátszók a tökéletes felszereltségü (zsinórpadlás és süllyesztő) színpadon, illetve a csatlakozó öltözőkben készülhettek előadásaikra. A színpad a függönyön kívül fémredőnnyel is el volt választva a nagyterem (mozi) nézőterétől, így mozielőadás alatt is gyakorolhattak, próbálhattak.

Az új belső
 
1944 decemberében a kultúrház berendezését szétdobálták, a vitrinekből a győzelmi trófeák, serlegek, dísztárgyak, érmek, a falakról az oklevelek eltűntek. A közvetlen háborús eseményeket követően a Vác Városi Nemzeti Bizottság 1945. február 20-i határozatával a kultúrházat teljes berendezésével, felszerelésével együtt lefoglalta. 1945 tavaszán már szovjet propagandafilmek vetítésére használták. A viszonyok rendeződése után 1946 augusztusától a mozi a Kisgazda Mozgóképüzemi Rt. „KIMORT” kezelésébe került. A moziért és a vetítőberendezésekért bért fizettek az egyesületnek. Ez az állapot az 1948 nyarán bekövetkezett államosításig állt fenn. Az utóbbi időben Dunagyöngye Filmszínház néven moziként üzemelt, az utolsó vetítést 2007-ben tartották meg. Az épület majd 5 éven keresztül üresen ált.

2012 februárjában Góczán Zsolt, a Fónay –HUMÁNIA – Társulat vezetője, kérelmezte a „volt mozi” épületének használatát. A városban működő színjátszó kör ugyanis kinőtte a helyi művelődési ház falait. 2012 júliusában megkapták a helyiséghasználati engedélyt és már abban a hónapban hozzáláttak a belső felújításhoz.
2012. november 22-én Város Testülete megszavazta, hogy az épület adjon otthont Vác első színházának, a Váci Dunakanyar Színháznak, melynek ügyvezető igazgatója, Kis Domonkos Márk lett.

Kis Domonkos Márk1986. július 6-án születtem Budapesten. Gyerekkoromat Vácon töltöttem. Vácra jártam a Radnóti Miklós Általános Iskolába, majd ezután a váci Madách Imre Gimnáziumba. Emellett 12 évig tanultam trombitálni a váci Bartók Béla Zeneiskolában, illetve 1997-ben alapító tagja voltam a váci Fónay-Humánia-Társulatnak.
2005-ben felvételt nyertem a Színház-és Filmművészeti Egyetem Operett-Musical szakára. Gyakorlatomat a Vígszínházban és a Pesti Színházban töltöttem. A Színházi- és Filmművészeti Egyetemen elvégzése után a Miskolci Nemzeti Színházban, a Pintér Béla és Társulatánál, a Budapesti Kamaraszínházban és a Budaörsi Játékszínben játszottam, de vendégszerepeltem New York-ban, Svédországban és Olaszországban is.
Ezek mellett elkezdtem az ELTE és a Budapest Film Akadémia közös film produceri és rendező szakát. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Vác újonnan alakult színházát vezethetem.

Pankotay Péter 1975. január 17-én láttam meg a napvilágot Debrecenben, gyermekkoromat Nyíregyházán töltöttem. A zene és a színház születésétől kezdve jelen van az életemben, mivel édesapám a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója volt.
A középiskolás évek után, 1993-tól 1996-ig Toldy Mária Musicalstúdiójában tanultam. 1995-ben kerültem a Fővárosi Operettszínházhoz. 2001-ben operett-musical színész szakon szereztem diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Az Operettszínház mellett játszottam a Madách Színházban, illetve a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban és a Győri Nemzeti Színházban, illetve vendégszerepeltem Olaszország, Németország, Hollandia, Luxemburg és Japán színpadain is.

2011 októberétől tagja és tanára vagyok Vác Város Közművelődésért Díjával kétszeresen kitüntetett csapatának, a Fónay-Humánia-Társulatnak. 2012 januárjában részese lehettem – meghívott vendégként – a Szoboszlai Sándor Dél-Kaliforniai Magyar Színház első produkciójának Los Angelesben. Ez év decemberében pedig az én rendezésemmel került színpadra a Marica grófnő.

[ Kadelka László ] 2013-07-04 08:01:00