Mindenki egyforma, mindenki különböző
A Néprajzi Múzeum legújabb tárlata biológiai azonosságunkat és egyéni különbözőségeinket mutatja be november 24-ig.
Honnan jövünk? Kik vagyunk? Merre tartunk? - ezek a kérdések mindannyiunkat foglalkoztatnak kisebb-nagyobb mértékben. Ezen túl érdekel minket mi határozza meg szemük, bőrünk színét, ugyanakkor kíváncsiak vagyunk gének bonyolult és titokzatos világára is.
A most hazánkba érkezett, Európa Tanács által kezdeményezett nagyszabású tárlat kérdéseinkre próbál választ adni, illetve megmutatni és nyomon követni az afrikai szavannákról indulva egészen napjainkig az emberiség fejlődését. Nyomon követi különbségeinket, különbözőségeinket valamint azt, hogy valahol minden ember rokonságban áll a másikkal: „egyből származunk”.
Időutazás ez a javából, hiszen a kiállításon nyomon követhetők az emberiség nagy korszakai, mely évezredeket és kontinenseket szel át egy pillanat alatt. Emellett a tárlat célja az is, hogy az evolúciót sokak számára közelebb hozza, kedveltté tegye a „köz” emberének is és, hogy a humángenetika illetve az antropológia területén született eredményeknek széles közönséget szerezzen.

 

A nemzetközi kiállítást eddig négy millióan nézték meg Európa szerte, amely Párizsból, a Musée de I’Homme-ból indult hódító útjára és most Bécsből érkezett Budapestre. Mint minden korábbi állomásán, a nagyméretű pannók kiegészülnek a fogadó múzeum által összeállított anyaggal is.
Számos program is kapcsolódik a kiállításhoz, így október 4-én, 18 órától a Tűzszekerek című filmet, 6-án, vasárnap 11 órától a Hol van Afrika? Elnevezésű előadáson vehetnek részt az érdeklődők.

További programok:
Október
13. 11 óra – Gyenis Gyula: A homo sapiens kialakulása (előadás)
20. 11 óra – Rudi Pulla osztrák író olvas fel műveiből
25. 18 óra – A kísérlet (filmvetítés)

November
1. 18 óra – A dolgok állása (filmvetítés)
10. 11 óra – Horst Seidler: Ötzi – az őskori tiroli? (előadás)
15. 18 óra – Ján Kadar és Elmar Klos: Üzlet a korzón (filmvetítés)
22. 18 óra – Az osztrák-magyar CIVIC EDUCATION (honlap bemutató)
29. 18 óra – Nosferatu, az éjszaka fantomja (filmvetítés)
[ Moldován Mónika ] 2002-09-30 10:47:00