Vándorfesztivál Kecskeméten
Negyedik alkalommal rendezik meg a vidéki színházakról körképet adó Vándorfesztivált – ezúttal a hírös városban. November 22-e és 29-e között Veszprém, Szolnok, Sopron Békéscsaba, Debrecen és Győr teátrumainak műsorába kapnak betekintést a kecskeméti Katona József Színház nézői, akiknek szavazatai alapján a legjobbakat elismerés is várja.
"Bujtor István ötlete még 2008-ban született meg, aki akkor a veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt. Ő javasolta, hogy hagyományteremtő szándékkal szervezzünk olyan fesztivált, ahol a különböző magyarországi városokban prosperáló színházi kultúrákat megismerheti a közönség, és ugyanakkor az egymás közötti érdemi párbeszédnek és szakmai együttműködésnek is színtere lehet. Nemcsak a közönség, hanem mi, a kecskeméti társulat tagjai is nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen műhelymunka folyik a többi színháznál, hogy hol tartanak, és milyen színészgárdával dolgoznak, hiszen én magam is nehezen tudok eljutni a távolabbi városokba egy-egy előadást megnézni. Emellett más produkciók befogadása is kihívást jelentő feladat. Bár teljes mértékben saját büdzséből dolgozunk, vagyis semmilyen támogatást nem kapunk a Vándorfesztivál megrendezéséért, úgy gondolom, szakmai továbblépésünk, fejlődésünk érdekében, és természetesen a közönség kedvéért érdemes időt és pénzt fordítani az ilyen rendezvényekre."

 
VÁNDORFESZTIVÁL
2011. NOVEMBER 22-29.
KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ, KECSKEMÉT

22. kedd 19.00 Jane Austen: Értelem és érzelem
Veszprémi Petőfi színház
Jane Austen világhírű alkotása igazi kultuszregény. Ám színpadon most először látható Magyarországon, a veszprémi színház előadásában, Valló Péter rendezésében!

 
23. szerda 19.00 Dario Niccodemi: Hajnalban, délben, este
Szolnoki Szigligeti Színház
Dario Niccodemi darabjában életre szóló szerelem szövődik hajnalban, délben, este (napjainkban már ez is furcsa) egy lány és egy fiú között.

 
24. csütörtök 19.00 Alekszej Arbuzov: Kései találkozás
Soproni Petőfi Színház
Bájjal és humorral, könnyből és mosolyból szőtt mese a szerelemről. Tolnay Klári és Mensáros László legendás szerepét Piros Ildikó és Huszti Péter alakításában láthatják.

 
26. szombat 19.00 Neil Simon: Kapj el
Békés megyei Jókai Színház
A bemutatásra kerülő musical a két világsztár – Neil Simon és Marvin Hamlisch – együttműködéséből született különlegesen szép, romantikus zenés komédia Seregi Zoltán rendezésében.

 
27. vasárnap 19.00 Szergej Medvegyev: Fodrásznő
Debreceni Csokonai Színház
Mosolygunk, mert nincs nő, aki ne ismerné fel magában a Fodrásznőt, akinek csak a kedvétől függ, hogy aznap éppen harmincnak néz ki, vagy úgy, mint aki rég elmúlt már negyven.
A kortárs orosz drámaíró, Szergej Medvegyev Magyarországon először Debrecenben bemutatott darabja sallangoktól mentes, rövid, de precízen felépített történet.
Az előadás a 2010-ben a POSZT-on „A legjobb előadás” díját és Szűcs Nelli A legjobb női alakítás díját nyerte.

 
28. hétfő 19.00 Szigethy Gábor: Pikáns Zsoltár
Győri Nemzeti Színház
Mezei Mária eredeti írásai, interjúfoszlányok, levéltöredékek, naplódarabok: színésznősors. Mezei Máriát - a színésznő eredeti ruháiban - Pápai Erika játssza.

 
29. kedd 19.00 Agatha Christie: Az egérfogó
Kecskeméti Katona József Színház
Agatha Cristie-t választották minden idők legjobb krimi írójának. A londoni West Enden fél évszázada látható legismertebb színpadi műve, Az egérfogó, melyet Cseke Péter rendezésében láthatnak. Ne mondja el senkinek, ki a gyilkos!

 
"A kezdeményezéshez hét város: Veszprém, Szolnok, Sopron, Békéscsaba, Debrecen, Miskolc és Kecskemét csatlakozott. A Vándorfesztivál rendje szerint a vendégek mindig saját költségükön viszik el a produkciókat, a bevétel pedig a befogadó színházat illeti. A rendezvény megszervezése a befogadó teátrum feladata. Az eddigi gyakorlat szerint most is a nézők döntik majd el, kik voltak a legjobbak. A közönség-zsűri, szavazással megválasztja a legjobb előadást és a legjobb színészeket. Az elismeréseket mindig a következő évi fesztiválon adjuk át. Tavaly Szolnokon két díjat is nekünk ítéltek a Játék a kastélyban című előadásunkért: Csémy Balázst a Legjobb Fiatal Színésznek választották, Kiss Jenő pedig Közönségdíjas lett" - mondta Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház direktora.

[ ebics ] 2011-11-21 12:02:00