Kiss Ottó - A másik ország
Palatinus Kiadó
Kiss Ottó, József Attila-díjas író legújabb regénye, A másik ország a rendszerváltás és a szerelem regénye. A történet az ország Dél-Alföld határmenti vidékére kalauzol. „Az országnak ez a része, ahol mi élünk, az Alföld, Isten háta.” Isten háta mögé kalauzol a szerző, a Palatinus Kiadónál megjelent regényében.
Kiss Ottó, rendkívül olvasmányos stílusú harmadik regénye, A másik ország generációs, történelmi, szerelmes, és a veszteségekről szóló írás. A főhős a szülei után a gyerekkori szerelmét, majd a fölnevelő nagyszüleit veszíti el sorban.
Alföldi falu, határmenti kisváros, hetvenes-nyolcvanas évek – a változatlanság Magyarországa.

 
(…)”Éreztem, azt várja, kérdezzem meg, mi volt az a jel, amit sikerült neki megfejtenie, de nekem akkor egyáltalán nem ez járt a fejemben, azon gondolkodtam, amiz előtte mondott. Arról a másik országról ugyanis eszembe jutottak az anyám halála utáni éjszakák, amikor úgy éreztem, hogy az ágyam mellett áll és hozzám beszél, és eszembe jutott öregapám mondata is, hogy anyámat felkapja a szél, és az Úr színe elé vitte, ahol azonnal megítéltetett és befogadtatott. Azon tűnődtem, hogyan mondhatta öregapám szinte szóról szóra ugyanazt, amit Jávorka, hisz nem tudhattak egymás gondolatairól, nem is ismerik egymást. Csak úgy lehetséges, ha van valami közös tudás a halálról, amit mindketten ismernek, és amit én is ismerek, hisz Jávorka magyarázata nélkül is majdnem ugyanezeket gondolta.”(…)

 
Kiss Ottó 1963. október 10-én született Battonyán.
1982-1983 között a Debreceni Tanárképző Főiskola tanulója volt. A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán tanári diplomát kapott (1996-2000), majd a József Attila Tudományegyetemen szerzett újságíró végzettséget (1992-1993). 1990-től szabadúszó újságíró. 1992–1997 között a Gyulai Hírlap szerkesztője volt. 1997–2000 között a Békés Megyei Nap újságírója volt. 2000-től a békéscsabai Bárka című folyóirat munkatársa.

2011-06-02 01:12:00