Szécsi Noémi: A földi (Grecsó Krisztián) díjátadásáról
A terem kiürülését követően Esterházy és Grecsó meghatottan pár szót szólnak egymáshoz, fotós is rohan a nagy pillanatot megörökíteni.

   
   
GRECSÓ, AZ ÉLŐ VIHARSARKI LEGENDA
   Bródy-díj átadás 2002, szeptember 27., Műcsarnok
   
   
   
   Alig érkezem meg, Grecsó fenyegetően felém tart, szemeiben az, hogy kicsinál, ajkán meg, hogy „ejnye, ejnye, nem mondok neked soha többet semmit, legfeljebb csupa jót’", mert mit össze nem írtam a teraszon, neki tulajdonítva
(Éppen ő beszél nekem diszkrécióról, a szegvári botrányhős? Hát nem hallott még írói szabadságról, fikcióról?) Ijedten sunnyogok a még teljesen üres előadóterembe. Kétségtelen, hogy csak számos körülötte döngő osztálytársnőről szóló legenda gyártására jogosított fel a legutóbbi találkozásunk alkalmával.
   Ugyanis Grecsó – mielőtt a méltatói által a kortárs magyar irodalom "szegedi összeesküvésében" kezdett alkotni – "csongrádi összeesküvésben" vett részt velem együtt. Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Óvónőképző Szakközépiskola. Az ám a híres oktatási központ! El lehet képzelni: 20 ezres kisváros a Csongrád-Balassagyarmat öngyilkossági tengely innenső oldalán, kiterjedt tanyavilág, homoki vinkónak való szőlőtermesztés. Az ilyen helyekre a tanári állást a 30 év szigorított fegyház alternatívájaként ajánlják fel, és mégis, a nagy számok törvénye alapján a helyi "elitintézmény" ontja a tehetségeket. Most úgy tűnhet, az iskolatárs hátán szeretnék felmászni a Parnasszusról nyíló kilátást megtekinteni, mindjárt azt mondom, hja, Grecsó már ott országos haverom volt, feszített minket a tettvágy, titánkodtunk: olyat írunk a KMI-be, hogy szilánkokra esik! Igazából nem is ismertük egymást, én is csak azért emlékszem rá, hiszen évfolyamom d osztályában ő volt a másik hímnemű a harmincvalahány hamvas leányzó mellett. Grecsó nem mehetett úgy végig a Fő (korábban Felszabadulás) utcán, hogy legalább öt kollegina ne csimpaszkodott volna belé… Ráadásul zenélt meg focizott is, bezony, már akkor is tudta mitől döglik a légy.
   Most meg ott áll, átvette azt a legjobb elsőkönyvesnek járó randa prizmát, kezében a Pletykaanyu, és felolvas mindannyiunk örömére. Ezek azon ritka pillanatok egyike, mikor én vagyok közelebb Esterházyhoz – ráadásul életemben a legközelebb, fél méterre, hisz előttem ül – mint a Grecsó, ilyen se lesz többet. Figyelem a az élő p****modern (ez egyre obszcénabb szónak számít köreinkben, az ugye világos?) legendát: rázkódik a válla, folyton nevetgél.
Akárcsak Tóth Krisztina liberális nevelést kapott kisfia, aki csuklik a röhögéstől, amióta a "picsájára vert a pénznek"-félmondat a fülébe jutott, ez egy überelhetetlen poén a számára.
   
   Miután az ünnepelt, akit a mikszáthi anekdotázó narráció hagyományával is meggyanúsítottak, helyet foglal, más népi és urbánus szerzők törnek a mikrofonhoz Márton László, kurátor, konferanszié felvezető szövegeit követően. Az író maga utazott le például Kalocsára, hogy a vallomásos irodalom szent ágostoni tradícióját művében szem előtt tartó Novák Tünde – aki ott tölti szabadságvesztését – magnóra mondhasson egy részletet történetéből, a Miskolci Bonnie és Clyde-ból.
   Jelölést nyert még: Jake Smiles 1 link c. műve. A szerző úgy őrzi inkognitóját, hogy helyette egy színész olvas fel.
   Lugosi Viktória a bizományos részt citálja, mint Szigligeten és "vesztes"-nek titulálja magát (mint Szigligeten?). Nagy Gergely nem kér a tutiból, nevezett műve helyett készülő „Basszus!” c. regényével villog (ld. eheti ÉS). Harangi Andrea szintén nem a kötetéből választott, de szövege ritmikus, jól követhető, és igazán bájosan gurgulázó a hangja. Maros András, koronázatlan tárcakirály egy mulatságos írással szórakoztatja a nevetni kész egybegyűlteket.
A terem kiürülését követően Esterházy és Grecsó meghatottan pár szót szólnak egymáshoz, fotós is rohan a nagy pillanatot megörökíteni.
   
   A vendégeknek kínált szendvics és sütemény fogyasztása közben a szintén jelenlévő Bedecs Lászlóval megegyezünk, hogy vagy a felolvasás kifejezetten szórakoztatónak volt minősíthető: ez egy sikerült válogatás vagy az irodalmi est-szezon elején még kiéhezett az ember? Ő megelőlegezi nekem, hogy talán jövőre én is olvashatok a futottak még-kategóriában. Már a gondolattól majd’ elalélok. Még egyszer körbenézek – itt vannak sokan, akik számítanak. Nagy Gabi szinte hazajár a Műcsarnokba, eljött a család is, valamint a költőtárs, Karafiáth Orsi, továbbá a Jelenkor Kiadó emberei: Mészáros Sándor és Csordás Gábor is büszkén feszítenek. De akárhogy nézem, az egykori alma mater képviseletében egyedül én érkeztem. Ebben a büszkeségtől ájult tudatban távozom.
   
   
[ Szécsi Noémi ] 2002-09-28 20:10:00