Vajda Katalin - Anconai szerelmesek
Immár hagyományosan, az év utolsó napján tart bemutató előadást a kecskeméti Katona József Színház. Ezúttal Vajda Katalin Anconai szerelmesek című zenés komédiáját, Béres Attila rendezésében láthatta a közönség. Díszletet Túri Erzsébet, a jelmezeket Pilinyi Márta tervezte. Fábri Péter dalszövegeit a színház kis zenekara kísérte.
Vajda Katalin (fotó) Anconai szerelmesek

Buon giorno, signore e signori! Darabunk a gyönyörű Ancona tengerpartján, illetve kicsit beljebb, mondjuk: úgy a főterén játszódik. A történet főszereplője, a jómódú Tomao Nicomaco itt lakik egy szép házban a lányával, Luciával, akit egy Lucrezio nevű életunt milliomoshoz akar hozzáadni. Ám Lucia jobban szívleli zenetanárát, Luigit, s az érzés – mondani sem kell – kölcsönös. Azonban a cukrászda tulajdonosa, Giovanni is Lucia kezére –pontosabban pénzére – pályázik. Ekkor azonban megjelenik Giovanni húga, aki nemrég vesztette el szerelmét, s még nem is beszéltünk a gyönyörű magyar lányról, Viktóriáról, akinek don Tomao csapja a szelet, miközben Giovanni… na de erről már igazán nem illik nagy nyilvánosság előtt beszélni. Egy biztos: az összegubancolódott szálak a darab végére kibogozódnak, és majdnem mindenki megtalálja párját.

Vajda Katalin nagy sikerű zenés darabja a vérbő reneszánsz komédiák legjobb hagyományait folytatja. De az Anconai szerelmesek különlegessége nem csupán a nagyszerű karakterekben és a fordulatos cselekményben rejlik, hanem az 1970-es évek legjobb olasz tánczenéit felvonultató zenei anyagban, mely bravúrosan szövi át a szerelmi történet minden szálát. Bizonyára minden korosztály számára ismerősen csengenek az olyan slágerek, mint a Tu, soltanto tu, a Quando, quando, a Ciao, ciao bambina, a Ché sará, a Volare vagy a Felicita. Ezeknek a daloknak is köszönhetően, az Anconai szerelmesek 1997-es ősbemutatója óta levehetetlen a magyar színházak repertoárjáról, és az idei évadban végre megérkezett Kecskemétre is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vajda Katalin

Anconai szerelmesek -zenés komédia két részben-

Tomao Nicomaco, anconai polgár SIRKÓ LÁSZLÓ
Lucia, a leánya TROKÁN NÓRA
Luigi del Soro, vándormuzsikus CSÉMY BALÁZS
Drusilla, római lány HORVÁTH ERIKA
Lucrezio, egyetemi hallgató ORTH PÉTER
Viktória, magyar lány HAJDÚ MELINDA
Giovanni, cukrász KISS ZOLTÁN
Dorina, Tomao házvezetőnője CSOMBOR TERÉZ
Agnese, a panzió tulajdonosa JABLONKAY MÁRIA

Továbbá:
Frigyesi Tünde, Jani Etelka, Simonics Mariann,
Sirkó Anna, Aradi Imre, Domján Sándor, Erdődi Zsolt,
Puskás Gyula, Szabó Dániel
Közreműködik: a színház kis zenekara

Ötlet: Valló Péter
Dalszöveg: Fábri Péter
Hangszerelés: Döme Zsolt
Koreográfus: Bodor Johanna
Díszlettervező: Túri Erzsébet
Jelmeztervező: Pilinyi Márta
Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Világítástervező. Farkas József
Ügyelő: Domján Sándor
Súgó: Ba Éva
Koreográfus- és rendezőasszisztens: Frigyesi Tünde
Rendező: Béres Attila

Bemutató: december 31-én, pénteken este 8 órakor a Nagyszínházban.

[ ebics ] 2011-01-04 17:35:00