K. M. Kostyal - Bolygónk vándorai
Geographia Kiadó
Szemet gyönyörködtető, gazdagon illusztrált album népszerűen, tudományos alapossággal mutatja be az állatok több tízezer kilométeres vándorútjairól, a National Geographic csatornán, a Bolygók vándorai című hétrészes „minisorozat” alapján készült könyv.
 
Rendhagyó könyvbemutató volt az Alexandra könyváruházban. Filmvetítéssel és szakértők – laikusok számára is érthető – előadása keretében hallhattunk arról, hogy a National Geographic Channel novemberben induló sorozata a föld leglátványosabb tömeges állatmigrációival ismerteti majd meg a nézőket. A gyönyörű album a National Geographic-tól megszokott fantasztikus fotókkal kápráztatja el az olvasót. Bizonyára a karácsonyi ajándékok kiemelt darabja lesz.

 
 
A világ vándorainak megejtően izgalmas története elevenedik meg a National Geographic Channel televízió nagy sikerű, világszerte sugárzott filmsorozatának könyvváltozatában. A filmsorozat legerősebb jeleneteinek kockáit is beválogatták a kötetbe, hogy más szemszögből, új perspektívából mutathassák be a vándoréletet élő állatok életét, viselkedését.
Az állatok néha rejtélyesen eltűnnek. Ilyen rejtély övezte az Amerikában igen kedvelt királylepke, vagy pongyolább nevén bűzlepke viselkedését, mely minden évben télen eltűnt az amerikai kontinensről. Az izgalmas filmen kísérhettük figyelemmel a rejtély „kibogozását”.

 
 
Miért vándorolnak hát az állatok? Azért, mert tudják, hogy saját túlélésük és fajuk fennmaradása szempontjából a nekiindulásnál csak egy rosszabb választási lehetőségük akad: ha maradnak. A motiváció a rejtett, belső genetikai sürgetés. A nagy tengeri teknőst például - a tojásrakáson kívül - szinte sosem láthatjuk a szárazföldek közelében, valahol a tengerekben bóklászik, de hogy merre, arról a tudósoknak is csak sejtéseik vannak.

 
 
K. M. Kostyal azokról a külső és belső erőkről is szól, amelyek a fennmaradás, a túlélés érdekében tíz- meg tízezer kilométeres utazásra hívják bolygónk vándorait. Mindemellett, a legfrissebb felfedezéseket is taglalva, felhívja a természetféltő olvasó figyelmét korunk egyik legkínzóbb problémájára: az emberi ténykedés súlyos kihatásaira, környezetünk riasztó romlására.

2010-10-27 21:02:00