Ascher Tamás
"A színház a nyilvánosság művészete, fontos számára a botrány, az izgalom, amit a nyilvánosság előtt és benne kelt. Erre azok az időszakok alkalmasak, amikor a művészeket nem fejezik le, az előadásokat nem tiltják be, de létezik közeg, amiben harcolni lehet valamiért és valami ellen. Nem gondolom, hogy korunkban ne lenne erre lehetőség. Sőt, ha körülnézek, úgy látom, a színháznak bőséges oka van, hogy felelősséget érezzen a társadalom, az ideológia, a politika alakulásáért, s kellő indulattal hozzászóljon."
   Ascher Tamás rendező életrajza, amint hazai pályáján, a Katona József Színház társulatának honlapján olvasható:
   
   A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után bölcsészeti tanulmányokat folytatott, 1973-ban szerzett rendeződiplomát. Szép Ernő Patikájával vizsgázott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, ahová szerződése is szólt. 1978-ban Zsámbéki Gábor hívására a társulat néhány vezető művészével együtt az újjászervezett Nemzeti Színházhoz szerződött. Vendégként továbbra is folyamatosan dolgozott Kaposváron, 1981-ben pedig visszaszerződött, azóta a színház főrendezője. 1989-től a Katonának is tagja, valamint tag párizsi Európa Színház Tanácsban is. Egyéni tag az Európai Színházak Uniójában is.
   
   Rendezései a Katonában: Jon Fosse: Őszi álom (Kamra); Kornis Mihály új darabja; Reza: Művészet; Schwab: Elnöknők; Pinter: Hazatérés; Csehov: Három nővér; Petrusevszkaja: Három lány kékben; Ionesco: Haldoklik a király; Csehov: Platonov; Böll-Bereményi: Katharina Blum elvesztett tisztessége; Goldoni: Az új lakás; Pirandello: Ma este improvizálunk; Arden: Élnek, mint a disznók; Brecht-Weill-Csákányi-est, Dorst: Paul úr; Stoppard: Árkádia, Brecht-Weill: Koldusopera, Hamvai Kornél: Hóhérok hava.
   További fontosabb rendezései: Dosztojevszkij: Ördögök; Brecht: A kaukázusi krétakör; Beckett: Godot-ra várva; Kerekes: Állami Áruház; von Horváth: Mesél a bécsi erdő; Brecht: A szecsuáni jólélek; Mozart: Idomeneo; Osztrovszkij: Jövedelmező állás; Kander-Ebb: Chicago; Turgenyev: Egy hónap falun; Shakespeare: Hamlet; Bulgakov: A Mester és Margrita; Erdmann: Az öngyilkos; Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő; Orwell-Hall: Állatfarm; Kroetz: A vágy
2002-09-21 13:40:00