Múzeumok Éjszakája 2010
Szőcs Géza kulturális szakállamtitkár szerint a múzeumok igazi rendeltetése olyan feladatok vállalása, amelyek lehetővé teszik a találkozást a régmúlt mestereinek esztétikai üzeneteivel. Ezt a kulturális szakállamtitkár a Múzeumok Éjszakája 2010 programsorozat sajtótájékoztatóján mondta az Iparművészeti Múzeumban. Budapesten 85, vidéken 191 intézmény és helyszín.
 
Szőcs Géza hangsúlyozta, a Múzeumok Éjszakája programsorozat célja évről-évre kihozni a történelem, a népművészet, a képzőművészet kincseit a hideg üvegvitrinek mögül. Váljanak a múlt tárgyai a jelen élményeivé, szólítsanak meg bennünket, beszéljenek hozzánk, meséljenek régmúlt időkről, emberekről: emlékezésnek, értékőrzésnek így van igazán értelme.

A Múzeumok Éjszakáját 2010-ben - önálló programként – Budapesten nyolcadik, vidéken pedig hatodik alkalommal rendezi meg az Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya és Sajtóosztálya, valamint az adminisztratív és pénzügyi lebonyolítással megbízott Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Az európai hagyományoknak megfelelően idén is az év leghosszabb éjszakájához – Szent Iván napjához – legközelebb eső szombaton, június 19-én nyílnak meg a múzeumok kapui.

A kulturális államtitkár a múzeumokat a bankokhoz hasonlította. Úgy fogalmazott, „biztos helyre menekíteni az értéket, egyben az értékek cseréjének hajtómotorjává lenni, ez a múzeumok küldetése – a szó legnemesebb értelmében vett tezaurizálás, s a kincsek felmutatása mindazok számára, akik részesülni szeretnének abban az élményben, hogy egy mérhetetlen gazdagság örökösei. Egy mérhetetlen szellemi vagyoné, amely feldarabolhatatlan, de szétosztható. Szétosztható, de kisajátíthatatlan. Kisajátíthatatlan és kimeríthetetlen. Mindenkié, aki részesülni szeretne benne”.

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat egyik fő üzenete: a nyitás. A nyitott égbolt, a nyitott határok, a nyitott elmék és nyitott lelkek átvitt értelmű szellemében – vélekedett Szőcs Géza.

Bajor Gizi Színészmúzeum
 
Jegyárak

Budapesten a látogatók idén is egy jeggyel a programban résztvevő összes múzeum összes programján részt vehetnek, beleértve az állandó és időszaki kiállításokat is, igénybe vehetik a BKV múzeumbuszait (18.00-02.30 óra között) és menetrendszerinti járatait is (16.00-03.00 között).
A belépés 6 éves kor alatt ingyenes, 6-18 éves kor között kedvezményes 600 Ft-os jegy vásárolható; 18 éves kor felett a belépés 1300 Ft. Az esti programok folyamán a nyugdíjas kedvezmény nem érvényesíthető. A jegyek megvásárolhatók a résztvevő múzeumokban és a BKV kiemelt jegypénztáraiban, illetve a www.jegymester.hu oldalon.

Bajor Gizi Színészmúzeum
 

A programok a www.muzeumokejszaka.hu honlapon (budapesti és vidéki), a Pesti Est különszámában (budapesti), a www.port.hu programajánló honlapon, és a magyar múzeumi portálon (www.museum.hu) olvashatók, emellett várhatóan a Népszabadság 2010. június 19-ét megelőzően egy önálló mellékletet szentel a Múzeumok Éjszakájának, amely szemlézi a programokat is, sok színes háttéranyag és praktikus információ mellett.

A múzeumi buszjáratok

A BKV Rt.-vel kialakított együttműködési szerződés értelmében a vállalat 2010. június 19-én 18.00 órától június 20. hajnali 2.30 óráig 5 vonalon a múzeumlátogatók mozgását könnyítendő ún. múzeumbuszokat üzemeltetett. A Múzeumok Éjszakája karszalaggal rendelkezők ingyen használhatták ezeket a járatokat (Belvárosi múzeumi körjárat, Budai múzeumi körjárat, Ludwig múzeumi járat, Óbudai múzeum járat), illetve a korábbi évekhez képest újdonságként a BKV összes menetrendszerinti járatát 16.00-03.00 óra között. Emellett a MÁV-START Zrt. 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a rendezvényre látogatóknak, mely visszaútra a belépő felmutatásával együtt érvényes.

2010-06-16 00:02:00