Major Tamás arcai
OFF - Művészetek Háza kisgaléria
„Major Tamás az 1945 utáni időszak egyik legnagyobb hatású színházművésze színész, rendező, színházigazgató, színészpedagógus. A kiállításon mintegy félszáz fotóval és grafikával mutatjuk be pályáját, legfontosabb alakításait. Ezek a dokumentumok egyúttal bemutatják a magyar színházművészet történetét az 1930-as évektől egészen 1984-ig” - olvasható az OFF programajánlóban.
Amennyiben a kiállítást rendező Országos Színháztörténeti Múzeum komolyan gondolja a fentieket – márpedig nincs kétség afelől, hogy igen –, akkor súlyos aránytévesztés áldozatai vagyunk.
Amennyiben a magyar színjátszás és kultúrpolitika az 1930-as évektől egészen 1984-ig - Majorról nem beszélve - ennyit érdemel Európa Kulturális Fővárosában, a színházi szakma legnagyobbnak mondott jubileumi rendezvényén…

A 100 éve született Major Tamás – ha csak a fenti ajánlást nézem is – egy lényegesen reprezentatívabb helyszínt érdemelt volna. Az előző POSzT-on a 100 éve született Bársony Rózsi emlékkiállítás egy sokkal szerencsésebb helyen került megrendezésre. A Művészetek Háza kisgaléria, a neve is mutatja – kisgaléria. A kiállított anyag korrekt. Akik átélték a korszakot és az idősebb szakmai közönség, akik ismerték a fotókon szereplőket zavarban vannak a helyszín adottságai miatt, nem jól láthatóak a képek, a képaláírások nehezen olvashatóak. Ez azért is érthetetlen, mert az ajánló fölött néhány sorral Jordán Tamás felhívja kollégái figyelmét arra, hogy az OFF programok elsősorban a Pécsieknek és az ide látogatóknak szólnak.

Megnyitó: Gajdó Tamás - Jordán Tamás
 
majorsztori: Jordán T. - Trokán Péter
 
A helyszín
 
A kiállítást a folyamatosan látható előadás bejátszások - különösen, A döglött aknák Katona József Színházi és a Lear király Miskolci Nemzeti Színházi felvételei - mentik meg.
A megnyitón nem voltam jelen, de feltételezem, hogy biztosan sok „majortörténet” hangzott el, és szóban méltón megemlékeztek róla, de a kiállítás látogató csak a látványra hagyatkozhat csak, amely nem méltó sem Majorhoz, sem az alkalomhoz, sem pedig az Országos Színháztörténeti Múzeumhoz.

[ kadelka ] 2010-06-10 00:12:00