Tóth Károly fotóművész életmű kiállítása
Az Országos Széchenyi Könyvtárban 2009. november 12-én megnyílt Tóth Károly fotóművész életmű kiállítása. A kiállítás teljes anyagát az OSZK Fénykép- és Fotóművészeti Táras Jelenkori Fotóművészeti Gyűjteményének ajándékozta a művész. A tárlat 2010. január 9-ig tekinthető meg a Széchenyi Könyvtár VII emeletén.
Szerencsések vagyunk. Az utóbbi években alkalmunk volt közös és egyéni kiállításokon látni a “foto nagyjai”: André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai, Robert Capa, Munkácsi Márton fotóit. Ebben az évben Robert Capa fotóival egyidőben több kiállításon is találkozhattunk. A Ludwig Múzeumban és a KogArt Házban, a Magyar Nemzeti Galériában rendezett tárlatok más válogatásban és más felfogásban mutatták be az életmű különböző szeletét. Nem panaszkodhatunk, mert nemcsak az ő munkáik, hanem Escher Károly “bemozdulásos” képei, Gink Károly fotói is közismertek, jelentősek és már elfoglalták helyüket a fotótörténetben. De ide tartoznak a kortársak közül is többen, akik letették a névjegyüket, fotójukat ebben az egyik “legfiatalabb” vizuális művészeti ágban. Jelentős életművet alkotott Szelényi Károly, Korniss Péter, Eifert János, vagy az évtizedek óta Nyíregyházán élő litván származású Normantas Paulius, a tatabányai Szamódy Zsolt, és a pécsi fotoművészek: Tám László, Mánfai György.

Pécsett élt és dolgozott évtizedekig Tóth Károly is, akinek az Országos Széchenyi Könyvtárban megnyílt tárlatán klasszikus, papíralapú, fekete-fehér művészi felvételeket láthatunk. Tóth Károly 1927–ben Kiskunhalason született és 1943-tól fényképezett. Fényképész-segédként kezdte, majd különböző műszaki tanulmányokat folytatott Budapesten, dolgozott és fotózott. Szakmai sikereit Pécsett érte el, ahol 1955-2006 között élt – közben három évig az Egyesült Államokban is - és ahol a Mecseki Fotóklub alapító tagja lett. Tárlatának legszebb, legismertebb és legjelentősebb fotói azok, amelyek Pécsett és környékén készültek.

Villánykövesd
 
Apály
 
Pécs
 
Cáki pincék
 
Tóth Károlyt szakmailag hamar elismerték, fiatalon lett a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja, amelynek a közelmúltban ő alapította meg Senior Alkotócsoportját. Pécsett fotóalbumai jelentek meg. Nagy sikert aratott a Pécsi házak-baranyai tájak című albumával, amely egyben hitvallás volt szűkebb pátriája iránti szeretetéről. 1995-ben a Címerek Pécsett című heraldika gyűjtemény felvételeit is ő fotózta. 1997-ben Életmű díjjal tüntette ki Pécs Kulturális Bizottsága.
2007–ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) Fotóművészeti Tagozatának tiszteletbeli tagjává választotta. Alkotói pályája során eddig több mint 160 országos és nemzetközi kiállításon vett részt, felvételeivel 45 díjat és oklevelet nyert. Itthon 16 önálló tárlata közül a legfontosabb a nyolcvanadik születésnapján (2007) Pécsett és Baján csaknem egy időben nyílt életmű kiállítása volt. Külföldön is sikereket ért el. Grazban (2000), Krakkóban (2002) és Kolozsvárott (2004) volt önálló kiállítása. 2009-ben a berlini Altenburg aukciósház szerepeltette kiállításán képeit. Fotói múzeumokban, közgyűjteményekben vannak. Kecskeméten a Magyar Fotográfiai Múzeumban, a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban, valamint a Kiskunhalasi Művelődési Központban is. Most a teljes életmű az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményébe került.

Tóth Károly ma is dolgozik és aktív résztvevője a fotóművészeti közéletnek. Az Országos Széchenyi Könyvtárban látható kiállításával egy időben nyílik meg Budapesten a Duna Galériában a MAOE Fotóművészeti Tagozatának éves kiállítása, amelyen résztvesz.

[ Angyal Mária ] 2009-11-13 16:02:00