Színgőz!
Pécsett rég volt ennyire formában a színház társulata. Az én életemben tán még soha. Talán abban az egy esztendőben, amikor a Balikó-Szikora páros közösen dolgozott. De az mikor volt már.
A 2009-es POSzT-ról a Pécsi Nemzeti Színház nem házigazda gyanánt, vagy kegyelemből hozták el a fődíjat, hanem kiérdemelten, megdolgoztak érte. Évek óta formálódik a társulat, talán egy kicsit túl fiatalra sikerült most, sebaj, majd megöregednek! És amióta Mohácsi János is itt rendez, úgy tűnik, a pécsi színház válhat a dél-dunántúli végvárrá. Ahol fontos előadások születnek. Mert bebizonyosodott, a népszínházi modellben nem csak az operettekre, vígjátékokra járnak el a pécsiek, nemcsak habos-babos előadások is születnek a PNSzben, akad pár, amelyen többször is érdemes eltűnődni. Gondolná az egyszerű kritikus, épül a város, sok a pénz: feltörik a bitumenjárdát, ronda betonkockákra cserélik az egész belvárosban, csak jut egy kósza milliárdocska a színházra! Megígérték, holmi önkormányzati vezetők. Aztán felezték, majd a felét is felezték, végül a maradvány-negyed egészét elvették. Van mire hivatkozni: jogszabály, EU-s paragrafus, gazdasági válság. No de miért ruház be a Pécs városa új művészeti intézményekbe, ha a jelenlegieket kiéhezteti? Linzben járva nem találtam nagy lihegést az EKF körül, de az egy működő város. Pár ée elámultam Berlinben, miként tudnak világítani a színházakban. A pécsi épület is állhatna az Unter den Linden-en, igaz, túl kopottasnak hatna, vedlett épületnek a szoci időkből, aládúcolt erkélyek, itt-ott hulló vakolat, ósdi technika...

A pécsi Színészház épülete
 

A színészházról nem is beszélve. Munkásszálló a Rákosi-érából. Íróként a magam bőrén érzem: a művészeket anyagi téren sem becsülik túl sokra. Ha díjat kapsz, esetleg büszkélkednek veled, amúgy meg felfordulhatsz. Kit érdekel? Max megemlékeznek egy bekezdésben. No de, mi lesz, ha 2011 végére elkészül minden EKF-es építmény? Hangversenyterem, Zsolnay-negyed, stb. Ha addig nem megy csődbe a város, talán majd akkor sikerül neki! Nekrológot – ez esetben - én is vállalok!

[ Balogh Robert ] 2009-09-17 23:38:00