Halál-etűdök
A Pro Pannónia könyvkiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban a pécsi drámaíró, Sárosi István (fotó) legújabb drámakötete, Halál-etűdök címmel.
A kötetben négy mű szerepel. Közös nevezőjük, amint azt a főcím is mutatja, létezésünk egyetlen biztos pontja: a halál. Alapjukul a mindennapok, média ontotta tragikus történései szolgálnak, melyeket a szerző nem dokumentarista eszközökkel tár elénk, hanem az eredeti környezetből elemelve, művészi szűrőjén átengedve kínál olvasásra. Mint mondja: kell a valóság, mint alapélmény, de el kell tőle szakadni, mert amúgy megköti az írót. Sárosit nem a mi történt érdekli, hanem a miért történtre keresi a választ.

A könyvben első, Gyilkos etűdök (halál Á-dúrban, két hangszerre, hat szólamra) című opust 2008 nyárán, Szikora János rendezésében már láthatták az érdeklődők a pécsi Anna Udvarban.

Jellemző, hogy a ravaszul megírt pszicho-erotikus krimi, sok pécsi által ismert alaptörténetét Sárosi semmi áron sem fedi fel! Nem az a fontos ugyanis. A Tánc mindörökre című darab alapélményét viszont elismerten a 2003-ban szétválasztásuk után meghalt iráni sziámi-ikrek története szolgáltatta. Sárosi hősnőinek is, akik állapotuk ellenére, vagy tán éppen azért sikeresek a sóbizniszben, választaniuk kell az egymáshoz ragasztott életük és a halál kockázatával járó szabadságuk között. Lelkük mélyét feltáró álmaikba is belesve követhetjük vívódásukat. Ezektől is befolyásolva előbb egyikük, aztán másikuk akarja a végzetes változtatást. Szikora nem véletlenül tartja színésznők leendő álmának a darab szerepeit. A festő, akinek szemébe nevetett a halál – és ő visszanevetett címmel megjelent mű alapját a szerző praxisában szeretkezés közben bekövetkezett halálesetek adták. Egy pszichátriai intézet üvegfalán keresztül láthatjuk két művészember tragikomikus viszonyát a nőkhöz, a művészethez és a halálhoz. A negyedik, A vég kezdete című alkotás a kötet legszürrealisztikusabb darabja, mely az „élet az élet után” problemetikáját kutatja. Halott emberek, gyülekeznek egy ravatalozóban és szeretnének „tovább” lépni, de ezt csak akkor tehetik meg, ha hátrahagyott konfliktushelyzeteiket megoldják. Ezt pedig csak egy a problémájuk ellenpólusát képviselő új jövevény segítségével tehetik meg…

Sáros István és Szikora János a pécsi könyvbemutatón
 

A Pro Pannónia kiadó Pannon Könyvek című sorozatában eddig nyolc Sárosi István kötet jelent meg. Döntő többségük – négy magyar és két angol nyelvű – drámákat tartalmaz. Nem kecsegtet üzleti sikerrel ez a vállalkozás. Felmerül a kérdés, mi motiválja a kiadót? Szirtes Gábor kiadóvezető szerint Sárosi István és még számos szerző művei valóban rétegigényeket elégítenek ki, de igen magas színvonalon teszik azt. Olyan értékeket képviselnek, melyeknek jelentős helyük kell legyen a magyar irodalomban. Sárosi drámái olyan, mindannyiunk érdeklődésére számot tartó kérdésekre keresik a választ, hogy mik az ember cselekedeteinek, konfliktusainak, kapcsolatrendszerének mozgatórugói. Ezek pedig a kor kérdései.

[ Juhász László ] 2009-07-22 20:40:00