Minden, ami összeköt: Tér és Imádság
Kiállítás a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában
A kiállítás három világvallás templomát mutatja be a közönségnek. A drezdai Új Zsinagógát, a csehországi Novy Dvurban épült Miasszonyunk ciszterci apátságot, illetve a boszniai Visoko városban épült Sherafudin mecsetet.
A három vallási helyet fényképeken, tervrajzokon, és videofilmen keresztül tekintheti meg a közönség. A Pannonhalmi Főapátság által létrehozott tárlaton a John Pawson angol építész által tervezett ciszterci rendházat, Zlatko Ugljen fehér mecsetét (fotó), és a Hoefer Lorch + Hirsch építésziroda tervezte, drezdai Új Zsinagógát tekinthetjük meg. Mind-mind építészeti kihívás a maga nemében. A csehországi Miasszonyunk monostor tervezésénél és kivitelezésénél szem előtt kellett tartani a ciszterci rend szigorúan kötött építészeti követelményeit, melyek még a 12. században, Clairvaux-i Szent Bernát által felvázolt monostor tervekben gyökereznek. Részletesen meghatározott területi beosztásokat, szabályozott arányokat, esztétikai követelményeket, térbeli áttekinthetőséget kellett a tervezőknek figyelembe venni, és összeházasítani a mai közösség igényeivel. A visoko-i mecset a laikus szemlélődőre is hatással van. Tervezője úgy képzelte el, hogy az épület teljes egészében nehezen tekinthető át, minden oldalról más arcát mutatja, miközben magán viseli a térség más mecsetjeinek jellegzetességeit, hagyományos vonalait is. A drezda-i Új Zsinagóga az egykor, a második világháború előestéjén porig égett régi zsinagóga területén áll. Környezete szintén üzenetet hordoz magában, hiszen maga a városrész is újjáépített, miután a második világháború végén áldozatul esett a bombázásoknak.

Hoefer Lorch + Hirsch építésziroda tervezte, drezdai Új Zsinagóga
 

A zsidó, keresztény, és iszlám vallási központok a kiállításon együtt jelennek meg az imádkozó közösségükkel. A kérdésfelvetés nem szokatlan: a kortárs európai építészet hogyan felel meg, hogyan tudja kielégíteni, esetleg befolyásolni a több ezer éves történelemmel és hagyományokkal rendelkező vallások hitgyakorlatának igényeit. A tárlat nem az építészetre helyezi a hangsúlyt, a képeken az az elszakíthatatlan és harmonikus kapcsolat kerül a figyelem központjába, amit az emberek és a szent helyek együtt alkotnak. A képek természetességet sugallnak, együttes megjelenésük pedig új értelmezési síkot nyitnak, a békés együttélést, az elfogadást, és toleranciát közvetítik.

John Pawson angol építész által tervezett ciszterci rendház
 

A kiállítás maga is kapocs: az októberi megnyitó az „építészet hónapja” országos programot kapcsolja össze 2009-cel, amikor a Pécs Európa Kulturális Főváros programsorozata a Biblia éve téma köré szerveződik, és amikor a pécsi püspökség ezeréves évfordulóját ünnepli.

Belépődíj:
800 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 Ft, csoportos látogatás esetén (15 fő) 300 Ft/fő.
A kiállítás katalógusa a helyszínen kapható.

Időpont:
2008. október 26. - 2009. január 26.

Helyszín:
Művészetek és Irodalom Háza
7621 Pécs, Széchenyi tér 7-8.
Tel.: 72/522-834

Ház nyitvatartási ideje:
Hétfőtől péntekig 8-17.30 óráig

[ Mester Zoltán ] 2008-10-27 09:48:00