Min dolgozik mostanában? VIII.
Bódis Kriszta, Lázár Balázs, Payer Imre
A nyári ugorkaszezonban, mostanában már csak a celebeket kérdik meg erről-arról, mondjuk, hogy merre nyaralnak például. A terasz.hu-n körkérdés-sorozatában másról faggatjuk az írókat, költőket, kritikusokat. Nem a nyaralásról, hanem a munkáról lesz szó. Vajh mind dolgoznak mostanában? - A nyolcadik körben Bódis Kriszta, Lázár Balázs és Payer Imre válaszol a kérdésre.
Bódis Kriszta
 

Bódis Kriszta: Szívesen írnék, de valahogy most mégsem megy. Éppen próbálom őket megvalósítani, és mivel nem csak írásról van szó, kicsit több a külső ellenállás és nehézség, amikkel meg kell küzdeni. Éppen küzdök, kívül belül. Persze valahogy az egész mindig jó, nyilván régen nem tenném különben. Ami biztosnak látszik, arról most könnyebb beszélni. Ilyen a Kemény vaj című regényemből készülő forgatókönyv, én írom, konzultánsaim Podmaniczky Szilárd, Gózon Francisco és Csáky Attila (ő a film producere).
Nem nyertem egy csomó pályázaton, és emiatt most a dokumentumfilm tervek pihennek. A hétes telepi élmény és alkotótábor előtt ezen a nyáron még annyi lehetőség sincs, mint tavaly volt, miközben szeretnénk menni, visszavárnak. Az ország állapota aggaszt. Szégyenkezem, de magam miatt is, mintha jó néhány dolog hiábavaló volna, vagy nem hatékony, s talán valóságidegen is.
Egy regényen is dolgozom, de nem szeretnék róla beszélni. Készül egy különleges verseskötetem, már néhány darabot publikáltam belőle, elképzeléseim szerint valójában egy zenemű vagy előadás szövegkönyve, éppen ezért nem pusztán nyomtatott formában gondolkodom.
Nagyjából ennyit tudok most megosztani a teraszon.

Lázár Balázs akcióban
 

Lázár Balázs: Jelenleg harmadik verseskötetemet írom, amerikai élményeimről. Nézd, Lear papa című kötetem második ciklusának ez volt a témája és ezt szeretném kötetté bővíteni. Annak idején Petőcz Andrástól jött ki egy hasonló amerikás kötet, ő három hónapig, én egy évig tanulhattam ösztöndíjasként az USA-ban és Balogh Robi barátom hívta fel figyelmemet verseire, miután tőlem is olvasott néhányat s meglepte a hasonlóság, pedig előtte nem is tudtam Petőcz Andris amerikai kalandjáról. E mellett játszom néhány nyári színházi előadást Ruzante Csábító pillangó című vaskos reneszánsz komédiájából, melyben magát Ruzante-t, a felszarvazott férjet alakítom, s nagyon neki kellene állnom doktori dolgozatomnak a Maszk Karakterizáció témakörében is. S persze állandó pénzkereseti aprómunkák, melyet megkíván sokasodó családom eltartása….

Payer Imre égre emelt tekintete
 

Payer Imre: Költeményeket írok. Ez elkerülhetetlen. Mindig ez történik, valahogy újra és újra rám jön.
Továbbá el kell küldenem azt a tanulmányt az Új Dunatáj folyóiratnak, amelyet Szekszárdon adtam elő. A címe: A tárgyias költészet változatai a fiatal Babits Mihály és az érett József Attila lírájában. Adjusztálok, hozzáírok, ahogy ilyenkor kell.
Aztán - szerepelni fogok Kapolcson, mégis lesz, ha nem is Művészetek, de Bűvészetek völgye, itt lépek fel a Ködlámpa műsorában. Ehhez állítom össze azt a versgyűjteményem, amelyet fel fogok olvasni a közönség előtt. Nyilván beválogatom a Szép Versek antológiában megjelent költeményeim és a mostani, vagyis a július 11-i Élet és Irodalomban szereplő verseimet is. Ugyanide egy másik összeállítást is készítek a verseimből, ezeket a Hangraforgó együttes fogja megzenésíteni.
Így, a Könyvhét után kritikákon is dolgozom. Szilágyi Ákos Tegyük fel című kötetéről, Kántor Péter Trója-variációk-járól, Lengyel Tamás Lump úr and co. és Rónai Balázs Zoltán A dezorient expressz kötetéről írok.
Ezenkívül újságcikkeket is adagolok. Interjúkat, tudósításokat, híreket.
És had írjam le egy titkos vágyamat is. Rózsa Sándorról szeretnék írni. Mindez beletartozna egy sorozatba, amelyet én állítottam fel. Francisco Pizarro, Claudius (Hamlet apjának gyilkosa) már szerepelnek benne. Olyan társadalmi peremtapasztalatban lévő személyiségekről van szó, akik átlagon felüli képességeiknél fogva aktivizálni, s ily módon feltárhatóvá tudták tenni azt a pozíciót is, amely kívül és ugyanakkor nagyon is belül volt a történelmen. Rózsa Sándor élete és személyisége, kora is így érdekel. Feltárul a hatalom mindig is kettős arca. A hivatalos és a nem-hivatalos.

Kapcsolódó linkek:
   • Min dolgozik Borbély Szilárd, Elek Tibor és Zalán Tibor?
   • Min dolgozik Balla D. Károly, Fekete J. József és Vass Tibor
   • Min dolgozik Kiss Judit Ágnes, Julia Schiff, Szakács Eszter?
   • Min dolgozik Kiss Ottó, Kőrösi Zoltán és Kőrössi P. József?
   • Min dolgozik Demény Péter, Egressy Zoltán és Méhes Károly?
   • Min dolgozik Acsai Roland, Gyukics Gábor és Orcsik Roland?
   • Min dolgozik K. Kabai Lóránt, Petőcz András és Ungvári Tamás?
[ Balogh Robert ] 2008-07-22 06:00:00