Min dolgozik mostanában? IV.
Kiss Ottó, Kőrösi Zoltán, Kőrössi P. József
A nyári ugorkaszezonban, mostanában már csak a celebeket kérdik meg erről-arról, mondjuk, hogy merre nyaralnak. A terasz.hu-n körkérdés-sorozatában másról faggatjuk az írókat, költőket, kritikusokat. Nem a nyaralásról, hanem a munkáról lesz szó. Vajh mind dolgoznak mostanában? - A negyedik körben Kiss Ottó, Kőrösi Zoltán és Kőrössi P. József válaszol a magvas kérdésre.
Kiss Ottó veszi a kalapját – és ír
 

A nyarat vártam, hogy elkezdhessem végre az érdemi munkát. Bő másfél éve, első berlini-lipcsei utam előtt ugyanis azzal tettem le a tollat, hogy ha majd hazajöttem, folytatom a regényírást. Persze nem így történt, gyakorlatilag azóta is egyfolytában utaztam, meghívásoknak, fellépéseknek tettem eleget, és csak a kötelező, vállalt penzumokat tudtam közben teljesíteni: néhány antológia- és folyóirat-felkérés, interjúk, ilyenek. Azt hiszem, ebből már ki is derült, mit írok: regényt, a Szövetek és a Javrik könyve után a harmadik, a gyerekkorból is táplálkozó prózák befejező darabját, munkacíme: A másik ország. Körülbelül egy hónapja kezdtem el újra a munkát, s úgy tervezem, szeptember elejéig fogom tudni csinálni, akkorra ugyanis már vannak újabb meghívások, s tartok tőle, ez így is lesz jövő nyárig. Emellett persze más is zajlik most, néha, kikapcsolódásként egy-egy gyerekverset írok például.

Kőrösi Zoltán, gondokodó
 

Más ez a nyár, mint a megszokott nyarak: előbb azt hittem, hogy a másfél évtizedes munkaviszony után, ami év elején szűnt meg, ez a nyár a nagy szabadságé lesz, összemosódó hétköznapoké és hétvégeké, hosszú nyaralásé - mostanra pedig határidők üldöznek... Az ide-oda teljesítendő kisebbek mellett a két fő munkám, amin dolgozom: egy regény befejezésével próbálkozom, újra- és újra nekirugaszkodom, de ellenáll, ami nem is csoda, mert fikció és önéletrajz keveredik benne, s tudjuk, ami túl közel van, akár időben, akár másként, az nehezebben adja meg magát az elmesélhetőségnek, olyan, mint a filmvászon: ha túl közel megyünk hozzá, színes, érthetetlen foltokká esnek szét a képek; s hirtelen beékelődött a küzdelembe egy forgatókönyvírás, a Milyen egy női mell? Hazánk szíve című regényem alapján készül a script, rettenetes határidővel, augusztus közepére kell leadnunk... még szerencse, hogy ebben van segítségem is, Mészáros Péter rendező, gyanítom, hogy nélküle már hátradőltem volna, s hagynám, hadd csúszkáljanak a napok... látod, bámulom itt a számítógépem fölött a falat, és közben, mire kinézek majd az ablakon, elment a nyár...

Kőrössi P. József fölött Pesten átköp az oroszlán
 

Marokháza, ahol élek, jó hozzám. Min dolgozom ott? Kéziratokon. Írók kéziratán. Például az árva Mariskáén. 1911-ben adta ki a Nyugat, a szerző Hatvani Lajos első felesége, s a kézirathoz, ami most azért az, mert újra ki akarom adni, Bródy Sándor írt előszót. „Mély meghatódottsággal írok bevezető sorokat e könyvhöz, amelyet egy szegény tudatlan és egy bizonyos időben elesett leány írt. És nagy megtiszteltetésnek veszem, hogy a „Nyugat” nekem osztotta ki e szerepet, mert az a rossz leány, akinek itt a legőszintébb hangját fogjuk hallani, egyike a legjobb és legerkölcsösebb lényeknek, akikkel az életben – elevenen vagy írásban – találkoztam.” Mariska 12 éves (falu), amikor édesanyja meghal, mostohája – mint a nagy mesékben – apját félrevezeti, őt elüldözi, első csábítója (féltestvére?) lekötözi, megerőszakolja (vérfertőzés), majd cselédmunkát szerez neki Pesten, ahol nem csak cseléd, kurva is lesz (15 éves). Öreg férfiak és nők használják, mind két nem másra, zsákmányolják a testét és a lelkét (sic.). Élnek a testéből és a lelkéből (sic.). Nagy valószínűséggel, Hatvani veszi magához (ez már nem kézirat), megíratja vele a történetet, és művészt neveltet belőle. Mariska szobrász lesz, két gyereket szül, majd válásuk után eltűnik, talán Münchenben. Húszas-harmincas évek. Twist Olivér világa, alig ötven-hatvan-hetven-nyolcan évvel annak leírása után Budán és Pesten, Budapesten.
Min dolgozom? (Magyar kortársakról T.D. nem ír, én nem emlegetem őket.) Egy Kanadában matematikusként élő, kiváló román író, Bogdan Suceava regényének magyar fordítását olvasom (Éltető József ford.).
Min dolgozom? Vásárolok, főzök, mosok, és teregetek magamra. Sms-t írok, hívom a gyerekeimet (három) magamra. Manheim, Székelyzsombor, Budapest.
(Min dolgozom? Gondoskodom, tehát leszel.)
Macskákat üldözök fapapuccsal. Erre a nyárra nyolcan lettek. A szomszédok nem etetik a sajátjaikat, amivel egyidőben én meg, sajnos, főzni kezdtem (csirkefarhát főtt tésztával) a sajátjaimra (kettő). Először a bejárati ajtó szúnyoghálójának ugrottak (átszakítva), ma éjjel pedig a dolgozószobám ablakát védő szúnyoghálónak (átszakítva). Sárga szemű, fekete macska (vemhes) ablakon be, Háy író jut eszembe, míg átméltóztatik a szobán, s a konyha felé tétovázik, aki félvárost megkerül, ha fekete a macska, aki előtte átmegy az úton, (munkanap). Éjjel, éjfélután. És zabálnak. Azon dolgozom, hogy ma éjjel már ne! Ha nem főzök nekik többet, kitől honnan, hogy jut el hozzájuk időben a hír.
Min dolgozom még? Minden este megiszom a magamét.
Még min? Ezen:

Lakodalmas csujogató

(Vőféj)

Halj meg, pusztulj szerkesztő,
ha nem olvasod, amíg fő.

Minden dráma itt ér véget,
aki ráér, most haljon meg!

(Mennyasszony)

Minden dráma itt ér véget,
Aki ráér, most csókol meg.

(Vőlegény)

Minden dráma itt ér véget,
Aki rá ér most basszon meg.

(Mindhárman)

Hát ezeken, kedves Robi. És így.

Kapcsolódó linkek:
   • Min dolgozik Borbély Szilárd, Elek Tibor és Zalán Tibor?
   • Min dolgozik Balla D. Károly, Fekete J. József és Vass Tibor
   • Min dolgozik Kiss Judit Ágnes, Julia Schiff, Szakács Eszter?
[ Balogh Robert ] 2008-07-16 23:30:00