Múzeumok Éjszakája 2008
Leonardo da Vinci kézírása is látható
„Az első hazai Múzeumok Éjszakáját 2003-ban rendeztük meg. Akkor pár ezer látogatója volt, tavaly pedig már 235 ezren jöttek el. Most valószínűleg még többen lesznek, hiszen ismét nőtt a résztvevő múzeumok száma is: Budapesten 70, vidéken pedig 160 helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők. Idén a Múzeumok Éjszakája átnyúlik Párkányba, úgyhogy már a határokat is átléptük”
 
- mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Múzeumok Éjszakája idei programjait bemutató sajtótájékoztatón. A rendezvény sikerének titka abban rejlik, hogy a magyar múzeumok, muzeológusok önállóak, kezdeményezők, ötletesek, és szeretik ezt az eseményt. A szervezőket inspirálja az is: a közönség megszerette a rendezvényt, és várják, hogy ezen a szombaton a múzeumokban töltsenek el egy különleges estét, ahol a legszínesebb programokkal fogadják őket.
Az üzleti világ is felfedezte e rendezvényt. A tárca vezetője a sajtótájékoztatón megállapodást írt alá Majorosi Emesével, a Pannon Sajtó- és információs igazgatójával a Múzeumok Éjszakája támogatásáról.

Leonardo da Vinci jegyzete
 
A miniszter hangsúlyozta: elsősorban az államé a kultúra finanszírozásának felelőssége, de az is, hogy ösztönözze az ilyen partneri kapcsolatok létrejöttét. „A kultúra sok pénzbe kerül, s ezek a támogatások jól egészítik ki az állami mecenatúrát, és így növelik a kultúra lehetőségeit. Reményeim szerint egyre többen vállalják majd ezt a partnerséget az üzleti szférából”.

Meglepetésként a sajtó képviselői közelről nézhették és fotózhatták Leonardo da Vinci kézírását, jegyzeteit, amelyek a Múzeumok Éjszakáján is megtekinthetők.

Leonardo da Vinci jegyzetei
 
Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. A programok sokszínűsége és száma lehetővé teszi, hogy bárki összeállíthasson belőlük egy érdekfeszítő, forgatagos estét.
Késő éjszakáig tekinthetők meg a jelenlegi nagy kiállítások – mint például a Jégkorszak a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Szépség óhajtása a Magyar Nemzeti Múzeumban, vagy a Test és lélek a Szépművészeti Múzeumban. A tárlatlátogatásokon kívül számos aktív program is várja az érdeklődőket este hattól hajnal kettőig. Tűzzsonglőrködés, tánc- és színielőadások, különleges performanszok, zenei műsorok és érdekes beszélgetések izgalmas egyvelege zajlik majd országszerte a Múzeumok Éjszakáján – köztük számos olyan programmal, amelyet ezen az estén is kifejezetten a Reneszánsz Év 2008 keretében rendeznek meg.

Leonardo da Vinci jegyzetei és rajzai
 
FONTOS INFORMÁCIÓK:

A rendezvénysorozat részletes programja megtalálható a www.muzeumokejszakaja.hu weboldalon, illetve a budapesti programokhoz az Exit magazin ingyenes és a Népszabadság külön mellékletet jelentet meg.

A Múzeumok Éjszakájára a jegyeket a múzeumi helyszíneken, illetve a BKV pénztáraiban lehet megvásárolni. A teljes árú jegy 1200, a kedvezményes diákjegy 600 forintba kerül (6-18 éves kor között érvényes), hat éven aluliaknak pedig ingyenes a belépés. A jegymatrica egyszeri megvásárlásával a látogatók az eseményhez kapcsolódott összes múzeum programjain részt vehetnek, és megtekinthetik állandó és időszaki kiállításaikat is.

Divatbemutató is szerepel a programban
 
Az idei Múzeumok Éjszakáján is a közönség rendelkezésére állnak a majd a múzeumbuszok, amelyek a belépőjegyekkel ingyenesen vehetőek igénybe. A múzeumbuszok négy útvonalon közlekednek majd 18.00 órától éjjel 2.00 óráig.

- A Belvárosi körjárat a Deák térről a városnéző autóbusz megállóhelyről indul 7-8 percenként.
Megállóhelyek: Andrássy út, Opera, Vörösmarty u., Bajza u. Hősök tere, Ajtósi Dürer sor, Fiumei út, Könyves Kálmán krt, Klinikák, Ferenc krt, Kálvin tér, Astoria, Alkotmány u., Lehet tér, Nyugati tér, Arany János u., Deák tér.

- A Budai körjárat a Deák térről (a 9-es autóbusz végállomása mögött) indul 5 percenként.
Megállóhelyek: Szarvas tér, Dísz tér, Palota út, Széna tér, Margitsziget, Deák tér.

- Az Óbudai körjárat a Batthyány térről a 86-os autóbusz megállóhelyről indul 30 percenként.
Megállóhelyek: Remetehegyi út, Szentlélek tér, Záhony u., Szentlélek tér, Remetehegyi út, Corvin tér, Batthyány tér.

- A Ludwig Múzeum járat a Deák térről (szintén a 9-es autóbusz végállomása mögött) indul 10 percenként.
Megállóhelyek: Soroksári út, Ludwig Múzeum, Kaposvár u., Szent Gellért tér, Deák tér.

Kapcsolódó linkek:
   Részletes program
2008-06-20 05:02:00