Szirák Péter – Örkény István
Egyperces Novellák
A Palatinus Kiadó Újraindítja Örkény István-életműsorozatát; az első kötet, az Egyperces novellák, valamint "egyfajta bónuszként" Szirák Péter irodalomtörténész Örkény-monográfiája az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. A tizenegy darabos sorozat utolsó része, az Április című (eddig meg nem jelent) kisregény 2012-ben, Örkény István születésének 100. évfordulóján kerül a könyvesboltok polcaira.
Hogyan keveredik egy középosztálybeli úri fiú a művészi pályára? Miképpen válik egy Márai-rajongóból, majd az ötvenes évek humorát vesztett sematikus írójából a magyar groteszk és abszurd koronázatlan királya? Hogy’ születtek a legendás egypercesek, hogyan keletkeztek a világsikert aratott drámák, a Tóték, a Macskajáték?

 
Szirák Péter könyve pályakép a modern magyar irodalom egyik legkedveltebb, máig legolvasottabb alkotójáról. Külön ajándéka a műnek, hogy Örkény életén keresztül bekukkanthatunk a huszadik századi magyar irodalom világába, műhelytitkokat leshetünk ki, találkozhatunk a kor jeles íróival, Déryvel, József Attilával, Németh Lászlóval.
Megelevenednek a huszadik század forgatagos eseményei, hisz a kitűnő irodalmár igyekszik az életművet a történelem felől is értelmezni. Mindezek mellett korszerű és tartalmas elemzéseket olvashatunk a legfontosabb Örkény-művekről. Szirák Péter könyve élvezetes olvasmány és az oktatásban is jól használható kézikönyv.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS

A mellékelt novellák rövidségük ellenére is teljes értékű írások.
Előnyük, hogy az ember időt spórul velük, mert nem igényelnek hosszú hetekre-hónapokra terjedő figyelmet.
Amíg a lágy tojás megfő, amíg a hívott szám (ha foglaltat jelez) jelentkezik, olvassunk el egy Egyperces Novellát.
Rossz közérzet, zaklatott idegállapot nem akadály. Olvashatjuk őket ülve és állva, szélben és esőben vagy túlzsúfolt autóbuszon közlekedve. A legtöbbje járkálás közben is élvezhető.
Fontos, hogy a címekre ügyeljünk. A szerző rövidségre törekedett, nem adhatott hát semmitmondó föliratokat. Mielőtt villamosra szállnánk, megnézzük, milyen jelzésű a kocsi. E novelláknak éppily fontos tartozékuk a cím.
Ez persze nem azt jelenti, hogy elég csupán a föliratot olvasgatni. Előbb a cím, aztán a szöveg: ez az egyetlen helyes használati mód.
Figyelem!
Aki valamit nem ért, olvassa el újra a kérdéses írást. Ha így sem érti, akkor a novellában a hiba.
Nincsenek buta emberek,
Csak rossz Egypercesek!

Örkény István

2008-05-31 05:12:00