Eugéne Sue - Párizs rejtelmei
Palatinus Kiadó
A jelen kiadás a Tolnai Világlapja Rt. Által (a „Tolnai regénytára” sorozatában), 1922-ben – fordító megjelölése nélkül – megjelentetett kiadás átdolgozott és kiegészített változata. A regény a Romantikus Klasszikusok sorozat második kötete.
Szerb Antal írja a szerzőről: „Nagy terjedelmű emberbaráti rémregényei egész Európában óriási hatást tettek… Ha valaki előveszi könyvtárának mélyéről köteteit, megdöbbenve veszi észre, milyen izgalmasak ma is…”

Sue az egyik legnépszerűbb francia klasszikus, Dumas kortársa és egyben legkomolyabb vetélytársa volt, és a XIX. században még éppoly népszerűségnek örvendhetett, mint írótársa.

 
Sue legismertebb műve, a romantika remekének számító Párizs rejtelmei megjelenésekor a francia irodalom legnagyobb közönségsikere lett, a napilapokban megjelenő folytatásokat türelmetlenül, szinte lélegzet-visszafojtva várták a lelkes olvasók.
A Nyomorultak-kal több rokon vonást mutató regény monumentális tablót rajzol a korabeli francia társadalomról, felvonultatva annak szinte minden rétegét, jellegzetes alakjait, akik köré a romantikus kalandok egész hálója szövődik.

[ k.l. ] 2008-05-22 08:02:00