Kafka vagy Wojtyla?
Avagy mi szerepeljen a lengyel kötelező olvasmányok listáján?
Ismét vitát váltott ki a lengyel kormányban az iskolai kötelező olvasmányok listája. A miniszterelnök irodalmárokkal akar konzultálni, aztán személyesen dönt az ügyben - írja a Dziennik című napilap.
A konfliktus azzal kezdődött, hogy Roman Giertych oktatási miniszter felülvizsgáltatta az iskolai kötelező olvasmányok listáját, és arról olyan írókat távolíttatott el, mint a klasszikusnak számító Witold Gombrowicz vagy Witkacy. Nem szerepel többé a listán Franz Kafka, Mihail Bulgakov vagy Stanislaw Lem egyetlen műve sem.

Franz Kafka és lova (1888) II. János Pál
 

Kötelező olvasmány lenne viszont Karol Wojtyla, a későbbi II. János Pál pápa életrajza. Giertych, aki egyben miniszterelnök-helyettes, az Önvédelem nevű párt vezetője. Már több lépése váltott ki vitát a lengyel belpolitikában, s most rendeletben akarta megjelentetni a döntést. Erre Kazimierz Ujazdowski kulturális miniszter felháborodottan reagált, leállíttatta a rendelet kiadását, és meghallgatást kért Jaroslaw Kaczynski miniszterelnöktől.

A kulturális miniszter szerint vele nem konzultált senki és ő nem fogadja el a listát, ezért arra kérte a kormányfőt, hogy egyelőre ne adják ki az ominózus rendeletet. "Nem dönthetnek egyetlen miniszter szeszélyei az ifjúság neveléséről"- hangoztatta Ujazdowski.

A lengyel kormányfő most magához vonta az ügyet, és konzultációk után ő hozza meg a végső döntést. Jan Dziedziczak, a lengyel kormány szóvivője kijelentette, hogy a miniszterek vitáját még júliusban rendezik. - "Még ha ki is adják a rendeletet, az akkor sem kötelező. Nincs ok sietségre, itt a lengyel ifjúság jövőjéről van szó. Ez több évre szóló döntés" - mondta a szóvivő.

2007-07-05 18:18:00