Bagossy Levente plakátkiállítása
Szülővárosa Ifjúsági Házában
Bagossy Levente készítette a POSzT ez évi plakátját, feltehetően ezért is kiállítást rendeztek az egyre népszerűbb, grafikus, díszlet-és plakáttervező munkáiból. Az elmúlt néhány év ’’terméséből’’ látható válogatás. Túlnyomórészt színházi előadásokra, filmekre és kulturális rendezvényekre hívják fel a figyelmét az utcán járóknak.
 
Bagossy Levente első nagy szakmai sikere egy betiltott plakáthoz kapcsolódik. Mi ennek a hiteles története?

Ez a 2001-es 32. Filmszemle plakátja volt. Volt egy politikai váltás, a FIDESZ átvette az irányítást az ügyekben így a kultúra területén is és, a saját stábjával óhajtotta megterveztetni a szemle posztert.

De itt látható a 33. Filmszemle plakátja… a következő évben már megfelelt a személye?

Úgy látszik, hogy ki akartak engesztelni, és így felkértek.

A Bagossy-ak ’’színházi család’’ az édesapja B. László, a testvére B. László rendezők, akik előadásaihoz – bár többször szent fogadalmat tett, hogy nem tervez – díszleteket, játékteret készített. Ezekkel a munkáival számos díjat nyert különböző fesztiválokon, mostanság hol tart a fogadalom betartásával?

Nem viszem túlzásba a díszlettervezést, csak évi egy-két alkalommal vállalok ilyen feladatot, nagyrészt családon belül. Elvétve más rendezőknek, mint most Mácsai Pálnak az Örkény Színházban, vagy tavaly Guelmino Sándornak Sopronban. Nem ez a fő profilom, annál nagyobb esemény az életemben, amikor mégis nekiugrom egy előadás látványát megtervezni. Mindig úgy állok neki a munkának, mintha életem első feladatát végezném.

Ez a szcenikában való gyakorlatlanság, az attól való félelem miatt van?

Egyáltalán, az egész építkezési módja a díszlettervezésnek nem tud rutinossá válni a számomra. Emiatt mindig mindent elölről ki kell találnom, újra gondolnom nem automatikus a dolog. Nyilván ettől ’’macerássabb’’ az ügy, másfelől van egy ünnepélyesség benne… talán ez lesz az utolsó díszlettervem.

 
 
A kiállításon körülnézve nagyrészt a Nemzeti Színház előadásaihoz készült plakátokat látjuk. Szembe ötlik a Csongor és Tünde – első ránézésre – meghökkentő tandem-biciklis posztere. Első ránézésre Vörösmarty műve és ez a jármű, rajta egy tekerővel furcsa. Természetesen tudom, a plakát elsőszámú feladata a meghökkentés, figyelemfelhívás. Honnan jött az ötlet?

Mindig a rendezőtől indul ki a gondolat. Ez egy mai, aktualizált felfogású előadás, modern – Antal Csaba által tervezett – díszletben játszódik a történet. Én is valami mai, hétköznapi megfogalmazást akartam: az ember hogyan keresi élete nagy párját egy tandem biciklin, hogy aztán ott tekerjen vele egy életen át.

A z Oidipusz plakátja…

A dagadt boka röntgenjét látjuk a képen. Ez is azt sugallja, hogy mai megvilágításban próbál beszélni Sopsics árpád az Oidipusz történetről. Nem tartozik a kedvenc munkáim közé, kicsit hidegnek érzem attól. Hogy nincs rajta arc, tekintet, a legtöbb plakátomon arc van a központban.

A Lear király, egy összetört arc tekintetről szó nincs…

A lehunyt szem is tekintet. Egyébként most nézem, hogy mennyi olyan plakátom van, ahol lehunyt szemmel vannak az arcok. Az Élet álom-nál Stohl András, vagy a Hermelin-nél egy kisgyermek alszik a kocsi hátsó ülésén. Nekem is ’’most esik le’’, hogy ez is egy tekintet értelmezés.

KÉP A színházi plakát tervezésénél a rendezővel vagy a díszlettervezővel való egyeztetés a fontosabb?

A rendezővel szoktam diskurálni, hiszen ő tud a legtöbbet az előadásról, van olyan is, amikor teljesen szabad kezet kapok. A legutóbbi időkben a Nemzeti Színház előadásaihoz készült anyagoknál Valló Péter abszolút autonómiát ad a tervezéseknél. A Balikó Tamás rendezte Hermelin plakátján egy olyan jelenetet mutatok meg előadásból, amely valójában csak elmesélnek. Az a pillanat, amikor a főszereplő a kisgyermekét ottfelejti egy taxi hátsó ülésén és egy házibuli kellős közepén döbben rá arra, hogy nincs meg a gyerek, és nem emlékszi rá, hogy hol hagyta. Azt a drámai, lírai pillanatot mutattam meg ahogy ott alszik a gyermek, mint egy ottfelejtett esernyő az ülésen.

Előfordul olyan eset is, amikor igény van arra, hogy a főszereplő arca megjelenjen a plakáton, mint Az élet álom-nál Stohl András, aki ismertségénél fogva vonzerőt jelent a néző számára.

 
 
 
Számomra meglepő, hogy aki évek óta a legjobb plakátokat készíti, csak most először tervez a POSzT plakátot. Mi volt az első gondolat?

Nagyon megijedtem egyfelől, mert a szülővárosomba kell plakátot készíteni, nagy a kihívás, meg akartam mutatni az ’’oroszlán-körmeimet’’, hogy mire vagyok képes. Ugyanakkor ez a POSzT történet nem olyan könnyen körvonalazható dolog. Ez egy nagyon színes, sokrétű kavalkád, nehéz megfogalmazni. Valami olyan képet akartam megmutatni, amire kellemes ránézni az utcán sétáló embereknek. Nem akartam nagyon szájbarágósan fogalmazni. Egy szép női arc, amely talán alázatot jelen a ’’világot-jelentő deszkához’’, vagy akár a sapkája is lehetne a deszka.

Mi a következő feladat?

A bátyámnak segítek egy monodrámához teret kitalálni. A Műselyem lány című, Stuttgartba, a Ti bűne színpadán kerül bemutatásra, majd az Örkény Színházban Hámori Gabriellával szeretnénk bemutatni.

[ kadelka ] 2007-06-12 11:02:00