Jó napot kívánok! Szőke László vagyok.
Szeptember 11-e! A dátum nem csak a New York-i borzalmakat idézi, idézheti. Paradox módon, máig tartó médiakarriert indított el egy, a sajtóban már évtizedek óta dolgozó újságíró életében. Szőke László egy nap többször is feltűnik a Magyar ATV hírműsoraiban, politikai háttérműsoraiban. A Terasz felkereste a riportert, s munkájáról, terveiről kérdezte.
PÁLYARAJZ


Már 1971-ben a televízióban dolgozott, gyártásvezető és felvételvezető volt. Majd újságíróként húsz évig az MTI író- és számítógépeit koptatta, később gazdasági rovatvezető lett. A rendszerváltás körüli időszakban munkaköre megszűnt. Attól kezdve az RTL Klub kivételével minden tévénél dolgozott. Szerkesztő volt, s ritkán, csak egy-két gazdasági műsor riportereként tűnt fel a képernyőn.
1953-ban született, nős, a felesége építész, felnőtt lánya kozmetikus. Közgazdasági érettségit szerzett, majd a MÚOSZ-nál újságíró diplomát szerez, később a Közgazdasági Egyetemen elvégzett egy két éves gazdasági speciálkurzust. – Éppen a Számadót készítettem az ATV-nek Birinyi József produkciós irodájában. Kapcsolgattam a nemzetközi csatornákat, CNN, BBC, DW, és látom a borzalmas képeket. Repülőgép fúródik a toronyházba, lángokban áll minden, füst és por teríti be az utcán rohanó embereket. Először fel sem fogtam mit látok! Mondom a kollégáknak: – nézzétek, itt valami nagy balhé van! Nálunk meg egy szót nem szól senki! Azon melegében felhívtam Czikó Gábort (ő az ATV vezérigazgatója) és javasoltam, foglalkozzunk a témával. Gyere be, s csináld! – mondta. Ettől kezdve félóránként, óránként jelentkeztünk, elsőként az országban; szedtem le a CNN-ről a képeket, fordítottam, s szinte szünet nélkül, két-három napon át kísértük figyelemmel az eseményeket! Aztán, … itt ragadtam. Először híreket mondtam délelőtt, délben, majd megbeszéltük Gáborral a feltételeket, a tévé műsor struktúráját – idézi fel képernyős karrierjének kezdetét Szőke László.

Szőke László és Budaházi Attila igazgató
 


Azóta van Összefüggések, vasárnap kivételével minden nap, van Napi 120 perc, Szőke László továbbra is híradózik, szerkeszt, tanítgatja fiatalabb kollégáit.

HÉTKÖZNAPOK


– Mi tölti ki életének a tévé után fennmaradó részét?
– Az utazás. Amikor 1972-ben, húsz évesen az MTI-hez kerültem, mélyvízbe dobtak. Az én területem lett az ipar, a külkereskedelem és az idegenforgalom. Először a cégekkel, később kormányzati vezetőkkel is, bejártam a világot. Lehet, innen ered ez a fajta hobbi. Biztosan nagyon vagyonos ember lennék, ha a pénzemet nem az utazásra költöm. Kedvenceim közé tartozik Thaiföld, az utóbbi nyolc évben jóformán csak oda utaztam. Onnan kirándulgattam Szingapurba, Malayziába, Kambodzsába. A rendszerváltás előtt, főleg télen, Kuba volt a célállomás.
Sokat van képernyőn, ennek ellenére láthatóan nem tartozik a magazinokban, a bulvársajtóban sztárolt tévések kategóriájába. Ez a fajta népszerűség viszonylagos – mondja Szőke. A címlap és egyéb megjelenések egy része barterügylet, egy részükben a szereplők saját maguk intézik, hogy legyen ilyen, máshol a műsor produceri irodája szervezi a megjelenést. A képernyős tévézés önmagában is exhibicionizmus. Ha innen nézzük, hiányzik a sajtó, mert ki ne szeretné magát a lapokban viszontlátni? – neveti el magát.


Műsoraiban rendkívül sok szélsőséges viselkedés jelenik meg, Szőke László mégis kiegyensúlyozott, és politikailag semleges tud maradni. Magánéletében is többnyire ez a jellemző, de „megnyugtatott”, hogy tud kiabálni, veszekedni, hisztizni is. Széles a skála… A kiegyensúlyozott, semleges politikai magatartás a műsorokban követelmény. A sokszor indulatos nézői véleményeket, odamondásokat évtizedes szakmai rutinjával tudja kezelni. Nagyon sok műsort szerkesztett másoknak, Juszt Lászlótól kezdve Havas Henrikig. Megszokta, hogy vannak ilyen reagálások, félig kívülállóként tudott felkészülni, hogy a képernyőn hogyan viszonyuljon a szélsőségekhez. „Eddigi tapasztalataim birtokában tudom, hogyan nem szabad műsort vezetni” – mondja. Igaz, ezt a fajta magatartást sokan kétszínűségnek értékelik.


HOGYAN TOVÁBB?


– Nem kívánom provokálni, de tevékenysége adja a kérdést: akarták-e már más televízióhoz elcsábítani?
– Eddig még nem. Hazudnék, ha azt mondanám, nem legyezgetné a hiúságomat egy ajánlat. De van egy egyéni véleményem ebben az átalakulóban lévő média világban: nem biztos, hogy az tetszik nekem, ha valaki egyszer ezen, máskor azon a képernyőn tűnik fel.

(A fotókat a szerző készítette.)

[ Oszvald György ] 2002-09-05 11:59:00