Eszterháza tavasztól őszig
Az Esterházy-kastély 2006-ban csalogató új zenei programokkal várja a közönséget Fertőd-Eszterházán. Április 12. és szeptember 17. között egyházi- és házimuzsika, vigasságok, fesztiválok, évfordulós koncertek sorakoznak, és egy új művészeti vezető irányít.

A kastély felújított díszudvara gyönyörű, a profizmus mindenhol tetten érhető a koncertek gyertyafényes varázslatától a kávézó finom süteményein át az egyre ápoltabb parkig. Az idelátogató embernek az a benyomása támad, mintha minden érte történne - mondta galánthai herceg Esterházy Antal, aki örömmel vállalta a program fővédnöki tisztét.
A Műemlékek Állami Gondnoksága az építészeti alkotás megőrzése és felújítása mellett a kapcsolódó szellemi örökséget is előtérbe állítja. Teljes fizikai és szellemi revitalizációt akar épület és park rekonstrukcióval, megújuló kiállításokkal, programokkal, szolgáltatásokkal. A kastélyegyüttes lassan ismét elfoglalja méltó helyét a világ kulturális központjainak sorában.

 

A hagyományos fesztiválokhoz idén vonósnégyes-fesztivál Mozart és Bartók tiszteletére, Esterházy vigasságok, és Michael Haydn emlékkoncert-sorozat csatlakozik. Nagyhét Eszterházán a címe a Purcell kórus egyházzenei koncertjeinek, amelyeket a Kastélykápolnában tartanak. Aztán májusban Házimuzsika Szilasi Alex és az Akadémia Vonósnégyes közreműködésével. Udvari zene a barokk Európából a Capella Savaria korhű hangszerein, majd ismét Vonósnégyes és Egyházzene.
Júniusban Pünkösd Eszterházán, Esterházy Vigasságok és kamaramuzsika. Júliusban zenekari művek, szonátaest, és a Budapesti Vonósok hagyományos Haydn Fesztiválja. Augusztusban Michael Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából hallhatóak majd a művei. De szerepelnek a programban Joseph Haydn Eszterházán írott szimfóniái és a Haydn Társaság Historikus Zenei Fesztiválja is. Szeptemberben aztán a vonósnégyeseké a főszerep - Auer, Authentic, Salomon, Accord, Festetics, Keller, Tomasini, Ébene, Royal String a sorrend.

A fiatal művészeti vezetőt, Rácz Mártont (1973) a 2001-ben Koppenhágában megrendezett Malko Nemzetközi Karmesterverseny Talent Prize különdíjának elnyerése óta méltán tartják a fiatal magyar karmester-generáció egyik legszínesebb egyéniségének.
Karmesteri tevékenysége a barokk zene korhű hangszeres előadásától kortárs művek bemutatásáig terjed. Érdeklődésének középpontjában a XVIII. század zenekari szimfonizmusának kialakulása és fejlődése áll. Nevéhez számos barokk, klasszikus egyházi és világi mű magyarországi bemutatója vagy ezek XX. századi felfedezése, előadása fűződik.
A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Bozay Attila és Petrovics Emil vezetésével zeneszerzést tanult, majd 1997-ben Lukács Ervin tanítványaként szerzett karmesteri diplomát.
Régizenei tanulmányait Jacques Ogg és Léon Berben csembaló- és basso continuo-kurzusain kezdte, majd több alkalommal volt kiváló holland és magyar professzorok tanársegédje vagy kamarakísérője a soproni Régizene Hetek és a szombathelyi Régi Zene Akadémia kurzusain.
2001 decembere óta a szolnoki Szigligeti Színház zeneigazgatója, valamint a Musical Színház, a budapesti Operett Színház és jelentős vidéki, zenés színházak (Miskolc, Debrecen) meghívott vendégkarmestere.
Művészeti vezetője az általa 1994-ben alapított Ensemble Philippe régizene-együttesnek, amely házigazdája az 1998 óta évente megrendezett, budapesti Holland-Magyar Régizene Fesztiválnak, amely 2002-től a Nemzetközi Régizene Hetek nevet viseli.
Eszterháza - "Fényes" Miklós műve - Joseph Haydn géniusza nélkül torzó maradt volna. Joseph Haydn géniusza Esterházy "Fényes" Miklós szellemisége nélkül meddő alkotói vágy maradt volna. Eszterházán, jelenünkben, az eltűnt idő nyomába eredhetünk a világ legillékonyabb igazsága, a zene segítségével.
[ Szikszay Szilvia ] 2006-04-08 15:02:00