’’A teatralitás dicsérete’’
Orosz színházelméletek a XX. Század elején
A Színházi Világnapon könyvbemutatóra kerül sor az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben (Bp. I. Krisztina krt. 57.) 16 órakor. A kötet az orosz színház fénykorából, a XX. század első évtizedéből nyújt reprezentatív válogatást. E tanulmányok alapján olyan fontos színháztörténeti korszak tárul fel, amelynek szövegei magyarul még nem jelentek meg. A kötetet szerkesztette: Tompa Andrea.
"A teatralitás dicsérete" címmel jelent meg a – a Színházi Világnap-ra időzítve - a Színháztudományi Szemle 36. száma.
A kor, az orosz XX. Századelő első két évtizede a színházi utópiák, nagyhatású színházelméletek és az újraértelmezett színháztörténetek korszaka. Esszék, színháztörténeti és elméleti tanulmányok jelennek meg, költők, írók, művészetfilozófusok, színház-teoretikusok és gyakorlati színházi emberek tollából.

 
„Nagy lázadás előestéjén vagyunk. Nagy történések előtt, és ami nem sikerült elsőre, másodikra, vagy harmadikra, az majd sikerülni fog negyedszerre. Ha efelett szemethunyunk, csak a dolgok elől menekülünk el.” – írja Alekszandr Blok A színházról című tanulmányában. Művészeti és társadalmi utópiák kora ez: olyan művészfilozófiai utópiáké, amelyek nemcsak a jelen válságát és a múlt tanulságait vizsgálják, hanem igét hirdetnek: meghirdetik a jövő színházát. Romantikus és profetikus ideológiák kora.

A kötetet szerkesztette: Tompa Andrea
Kiadta: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, 2006.

[ K.L. ] 2006-03-24 20:58:00